Stadion "Partizan"

 

Stadion Partizan je jedan od najreprezentativnijih i najvecih sportskih objekata u Jugoslaviji.Stadion je izgradjen po projektu arh. Mihajla Jankovica.Radovi na izgradnji zavrseni su 1949.godine, kad je otvoren odigravanjem prve utakmice 09.10.1949.godine izmedju reprezentacija Jugoslavije i Francuske(1:1).Stadion je zvanicno pusten u upotrebu 23.12.1951.godine.

Mnoge svjetske i evropske priredbe su odrzane na ovom stadionu,gdje su postignuti znacajni rezultati (evropski i drzavni rekordi).Jedno od znacajnih takmicenja je prvenstvo Evrope u atletici 1962.godine,kada je bilo prisutno 55000 gledalaca.

Poslednjih godina.poostreni su kriterijumi medjunarodne sportske federacije,prije svega u pogledu  bezbjednosti,komfora publike,osvijetljenja,ozvucenja itd.Da bi ispostovali navedene medjunarodne standarde, na stadionu Partizan je 1998. godine,uradjena rekonstrukcija gledalista i postavljena su sjedista sa naslonima,tako da je sadasnji kapacitet stadiona 32710 sjedecih mjesta.Time je poboljsan komfor gledalaca,a samim tim i njihova bezbjednost.

Modernizacija i usaglasavanje sa savremenim trendovima i standardima uslovili su da FK Partizan od 1995.godine udje u sistem razvoja svjetskih stadiona,sa projektno-programskim rijesenjem natkrivanja stadiona u savremeni sportsko-poslovni centar,sa svim pratecim funkcijama.Predvidja se izgradnja obodne tribine sa galerijom,cime se krajnje dimezije stadiona povecavaju za 8 metara(sjever i jug) i 14 metara(istok i zapad),koja ce nositi konstrukciju krova.Tako usvojeni gabarit stadiona dace 29000 metara kvadratnih prostora    (komunikacije,poslovno-sportski prostor).

Zavrsetak ove rekonstrukcije planira  u roku od tri godine.Realizacijom ovako izvedenog projekta,stadion Partizan ce biti jedan od najsavremenijih sportskih objekata u Evropi.