Princeza Diana je u svom životu doživjela velike fizičke i psihičke promjene – od sramežljive provincijalke do najpoznatije svjetske dame, od najupadljivije djevojke do žene koju su čak i Parižani

nazvali “kraljicom stila”. Diana Francis Spencer rodila se 1.jula 1961. Kao treća kći u porodici Spencer, a njen otac je bio potomak osme grofovske generacije.  

Priželjkivani sin, koji bi naslijedio grofovski naslov, roðen je nakon nje i najmlaði je član porodice.  

 

U mladosti je sanjala kako će, kad poraste, biti balerina, jer joj se to činilo najvećim iskazom ženstvenosti, elegancije i stila, ali se ni taj, kao ni mnogi drugi Dianini snovi, nije ispunio. Naime, narasla je do 175 cm, što je za klasičnu plesačicu bilo previše. Zanimljivo je da je i kad je već postala princeza još pokušavala ostvariti tu svoju djevojačku želju.  
      U oktobru 1985. Zamolila je poznatog britanskog plesača Waynea Sleepa da je nauči plesu, kako bi nastupila u dobrotvornoj akciji, koja se održala u Covent Gardenu.  

 


 

U meðuvremenu se činilo da će stvarnost prevazići njene snove. Kad se 29. Jula 1981. , u Katedrali svetog Pavla u Londonu, udala za Charlesa, princa od Walesa, ta fantastična ceremonija je nazvana

vjenčanjem iz bajke. Vjenčanje su prenosile televizijske stanice u 74 zemlje svijeta, a u mladu su bile uprte oči 750 miliona gledaoca. U Katedrali je bilo 2650 zvanica. Od  nje dvanaest godina stariji princ Charles izgledao je beskrajno srećan, a nova princeza je bila vidljivo uzbuðena spektakularnošću njihovog dolaska pred oltar i samog čina.  

 

Prvu bračnu noć princ Charles i princeza Diana proveli su u dvorcu pokojnog lorda Mountbattena, u Broadlansu, i time odali počast kraljici margareti i princu Phillipu, koji su ondje, u svoje doba, takoðe prvi put prenoćili sa prstenom na ruci.  

Iz Hampshirea, pokrajine u kojoj se nalazi Broadlans, mladenci su otišli na kraljevski brod “Britannia” .

Diana i Charles su na toj velikoj jahti imali doslovno kraljevski tretman: 276 članova posade činili su sve da im medeni mjesec bude nezaboravan. To je krstarenje trebalo biti premijeran nastavak vjenčanja iz bajke u Katedrali svetog Pavla.

Zaista, sobar princa Charlesa, Stephen Barry, o tome je svjedočio: “Dve su se sedmice Diana i Charles ponašali kao da su začarani. Prvi put otkad radim u prinčevoj službi nisam ga mogao buditi.“ Brodska je posada imala poseban zadatak – da za mladi romantični par traži puste plaže na obalama Sredozemlja.

Sva su sjećanja svjedoka njihovog medenog mjeseca bila usaglašena i govorila su o beskrajno zaljubljenim mladencima koji se ni na trenutak nisu odvajali. Činilo se da svoju sreću uspijevaju prenijeti i na okolinu, u kojoj su se kretali kao u snu.