NASTANAK KULTURE:

        Kultura je usko povezana sa covekom kao clanom drustvene zajednice. Kultura je odredena kao "DRUGA PRIRODA", a covjek kao jedino zivo bice u prirodi koje stvara kulturu i koje nije u stanju da zasnuje svoj zivot izvan kulture.Cjelokupan razvoj drustva odvijao se u prostoru izmedu:

    1)   fizickog osvajanja prirode radi cavjekovog bioloskog opstanka i

    2)   duhovnog napora kojim je stvarao mitove i legende radi olaksanja svog opstanka.

Covjek je prosao kjroz dvije faze u svom razvoju:

    1)   faza u kojoj je ljudsko bice bilo znatnije oslonjeno na prirodu i

    2)   faza u kojoj je covjek ispoljio svoju nadmoc nad prirodom.Posljedica oslobadanja te vezanosti za prirodu bilo je stvaranje "druge prirode" ili KULTURE.

prim. 2.jpg (3916 bytes)

prim. kultura 1.jpg (4897 bytes)

 

ODREDENJE TERMINA KULTURE:

Termin KULTURA latinskog je porjekla.Potice od latinske rijeci CULTUS-gajenje, obrada polja, i govori o govori o istinskoj covjekovoj vezanosti za prirodu.Ako je CULTUS tj. kultura doista bila vezana za obradu polja onda nimalo ne iznenaduje cinjenica da je upravo prvobitni oblik vjerovanja sadrzan u pojmu CULTUS.Kult znaci obozavanje ili obogotvorenje pojedine zivotinje ili biljke.iz ovoga se moze uociti da su prvobitni zaceci kulture bili vezani za kult prirode.

 

KULTURNA CJELINA: Svaka posebna nacionalna kultura predstavlja organizovanu cjelinu sastavljenu od sljedecih elemenata:

 

KULTURA KAO OBILJEZJE ODREDENIH ETNICKIH RAZLICITOSTI: Iako je covjek smrtno i prolazno bice kao i sva druga bica u prirodi on je jedino koje je svjesno svog neminovnog kraja.Zbog toga i cini izuzetan duhovni simbolicki napor kako bi se toj sili, koja ga neminovno rusi, adekvatno suprostavio svojom teznjom ka vjecnom. To je razlog zbog covjek kao individualno i drustveno bice stvara kulturu.Za jednu civilizaciju mozemo reci da je veliki "kulturni organizam" sastavljen od nekoliko nacionalnih kultura, koji se razlikuju po zajednickom nacionalnom jeziku kog koriste u sluzbenoj upotrebi.

 

prim. 3.jpg (11194 bytes)

 

POJAM TRANSKULTURACIJE (AKULTURACIJE): Kada se dvije razlicite kulture nadu u trajnijem medusobnom dodiru, one aktivno uticu jedna na drugu.U sociologiji kulture takav proces se naziva TRANSKULTURACIJA(od latinskih rijeci TRANS-preko, s one strane i KULTURACIJE-dogadanje u kulturi) ili akulturacija.Primjeri takvih procesa vidljivi su i u nasem jeziku:AVLIJA-dvoriste, BUSIJA-zasjeda, ili dijelovi nosnji, neke obicaje...

prim 4.jpg (11661 bytes)