ZEVS 

Zevs, najveći od svih besmrtnih bogova sa Olimpa, rodio se na planini Dikta, na Kritu, a rastao je u nekoj drugoj špilji na planini Ida, gdje ga je sakrila majka Rea, hraneći se mlijekom kozje nimfe Amalteje, dok su ga Nimfe njegovale.

Zagospodarivši i učvrstivši vlast nad svojom braćom i ostalim bogovima, zadobio je, od svih, zasluženo poštovanje i divljenje, te je s pravom prihvaćen kao gospodar i otac bogova i ljudi. Njegovo oružje je bio grom, dok se njegova vlast prostirala i na nebu i na zemlji. Za Zevsa, njegova zakonita i jedina supruga bila je Hera, koja mu je uvijek bila stalne i vjerna pratilja, kako u životu tako i u svim njegovim djelima.Bezbrojne su, međutim bile, njegove ljubavne avanture, s boginjama i običnim smrtnicama, koje su povremeno izazivale Herinu ljubomoru. Iz ovih avantura, Zevs je dobio mnogo druge djece, bogove, polubogove i heroje.

Ali, bez obzira na njegove strasti, po kojima su bogovi nalikovali ljudima, kao što je već pomenuto, ipak je Zevs bio bog koji je održavao ravnotežu i pravdu. Nije bio samo tužilac i sudija već je saosjećao sa svačijim bolom, i uvijek je pokušavao da nesrećnicima olakša patnju, a iznad svega da pravedno presudi.