SUNCE

Sunce je zvijezda najbliža Zemlji. Život kakav mi poznajemo ovisi o Suncu. Bez Sunčeve toplote, na Zemlji ne bi bilo života.

Sunce je udaljeno od Zemlje oko 150 000 000 kilometara, a veće od nje oko 1 300 000 puta! Ali, zanimljivo je da sunce nije čvrsto tijelo kao Zemlja.

Do tog zaključka se dolazi na sledeći način: temperatura na površini Sunca iznosi oko 6 000 stepeni. To je toliko vrelo da se svaki metal ili stijena pretvaraju u gas, tako da je Sunce zapravo jedna gasovita lopta. Temperatura u jezgru Sunca, kako tvrde naučnici, iznosi više miliona stepeni.

Prije mnogo godina vjerovalo se da sunce isijava i zrači svjetlost i toplotu zbog toga što gori. Ali, Sunce je bilo vrelo stotinama miliona godina, a ništa ne može gorjeti tako dugo. Danas naučnici vjeruju da je vrelina Sunca rezultat jednog procesa, sličnog onom iz atomskih bombi, sunce pretvara materiju u energiju.

Gorenjem se jedan oblik materija pretvara u drugi, ali kad se materija pretvara u energiju, potrebno je vrlo malo materije da bi se dobila velika količina energije. Kako nauka tvrdi Sunce sija zato što pretvara materiju u energiju, a samo jedan postotak Sunčeve mase dao bi Suncu dovoljno energije da sija 150 milijardi godina!

To stvaranje enrgije, danas se vjeruje, potiče od toga što kombinacijom vodonikovih atoma u vrlo usijanoj unutrašnjostu Sunca stvara helijum. Prilikom tog procesa oslobađa se energija koja stalno izlazi na njegovu površinu.

                                                      (Sunčev sistem)