PAPIR

Prvi podatak pokazuje da je papir proizveden mašinom, jer bi se inače parao lako u svim pravcima, a drugi – da je proizveden od sićušnih vlakana, izvaljanih kao klobučina. Ta su vlakna mali djelići celuloze od koje se sastoje biljke.

Čovjek je pravio materijal na kojem će pisati još prije nego što je izmislio papir. Stari Egipćani su prije otprilike 4000 godina uzimali stabljike biljke papirus, oljuštili bi ih i izravnali, a zatim ih poredali u krst i pritiskali ih da se čvrsto slijepe. Kad bi se to osušilo, dobivao bi se list papirusa, na kome se moglo pisati.

Ali, to nije bio papir. Njega je oko 105. Godine izumio Kinez po imenu Cai Lun.On je pronašao kako će proizvoditi od končaste unutrašnje kore duda.

Kineski trgovci su putovali daleko na zapad i stizali do grada Samarganda. To su se susretali sa Arapima,koji su odnjih naučili tajnu pravljenja papira,a to su umjeće kasnije prenijeli u Španiju. Odatle se ta vještina prenijela po čitavoj Evropi.

S vremenom su otkriveni sve savršeniji postupci i strojevi za proizvodnju papira.Jedan od najznačajnih strojeva bio je stroj izumljen u Fruncuskoj 1798.god., koji je mogao proizvoditi,neprekidan, dugačak smotak papira.

nazad