SAVREMENE KNJIGE

Knjige, ovakve kakve su danas, pojavile su se tek u srednjem vijeku. Najbliži njima bili su svici papirusa. Listovi papirusa lijepljeni su jedan za drugim, i tako se bobivao dugačak svitak.

Sredinom 5. vijeka, pergament je zamijenio papirus. Pergament se pravi od ovčije ili kozije kože. Listovi od tog materijala, ispisani su na jednoj strani, sječeni da budu iste veličine, a potom su na jednom kraju spajani kožnim kopčama i povezani u knjige.

Međutim, knjige nalik na današnje prvi put su napravljene, kao što smo već rekli, u srednjem vijeku. Četiri komada velina savijena su tako da je svaki tvorio po dva lista. Ti komadi su onda stavljeni u jedan drugi, pa se dobivalo 8 spojenih listova, koji se nazivaju svezak. Oni su se zatim slali pisaru koji će ispisati tekst. Pisar je razdvajao listove i pisao stranicu po stranicu. Velin je bio debeo, tako da se moglo pisati sa obje strane.

Idući korak bilo je slanje ispisanih svezaka knjigovezcu, da od njih napravi knjigu. On ih je prošivao debelim koncem, potom je pravio drvene korice, pa je krajeve konca provlačio kroz rupe izbušene na daščicama, i na taj način spajao stranice na koricama. Na kraju je lijepio veliki komad kože na spoju ispisanih odjeljaka i drvenih korica. Kasnije je povezivanje usavršeno. Pronađeni su novi načini da se knjiga ukrasi i bolje sačuva, ali ovo što smo opisali bile su prve knjige koje su ličile na današnje.

Srednjovjekovne knjige su većinom bile Biblije, propovijedi i ostali vjerski spisi. Iza toga su se pojavile i knjige s područja prava, medicine, prirodnih nauka, ajoš kasnije i nekoliko ljetopisa i romana. Najveći broj knjiga u srednjem vijeku pisan je na latinskom jeziku.