SUNCEV  SISTEM

   SUNCE SE KRECE KROZ SVEMIR I VUCE ZA SOBOM VELIKU PORODICU TELA. NJEGOVI NAJVAZNIJI I NAJVECI CLANOVI SU PLANETI. IMA DEVET PLANETA KOJE ZNAMO, A MEDJU NJIMA JE I ZEMLJA. ONI SE KRECU OKO SUNCA U GOTOVO KRUZNIM PUTANJAMA ( NAZVANIM ORBITE ). IMA I MANJIH TELA STO KRUZE OKO SUNCA. TO SU ASTEROIDI ( ILI MANJI PLANETI ), KOMETI I METEORI.

   STARI ASTRONOMI SU MISLILI DA JE  ZEMLJA SREDISTE SVEMIRA I DA SE OSTALA NEBESKA TELA KRECU OKO NJE.  POLJAK NIKOLA KOPERNIK JE OSUDJEN ZBOG SVOG UVJERENJA DA  JE SUNCE SREDISTE  SVEMIRA. ASTRONOM GALILEJ JE BIO PRISILJEN DA SE ODREKNE SVOGA VJEROVANJA U HELIOCENTRICKU TEORIJU. DA JE KOPERNIK DIJELOM BIO U PRAVU DOKAZAO JE JOHANES KEPLER. MEDJUTIM KRETANJE ZVEZDA NIJE POVEZANO SA SUNCEM, PA SUNCE JESTE SREDISTE NASEG SUNCEVOG SISTEMA ALI NE I SREDISTE SVEMIRA.

   SVAKI PLANET SE KRECE PO SVOJOJ ELIPSASTOJ PUTANJI A SUNCE MU JE JEDNO OD ZARISTA. VREME KOJE JE POTREBNO JENOM PLANETU DA OBIDJE CITAVU PUTANJU OKO SUNCA JE NJEGOVA GODINA. DUZINA GODINE JE ZA SVAKI PLANET RAZLICITA. PLANETI BLIZI SUNCU IMAJU KRACU GODINU OD ONIH UDALJENIJIH. ZEMLJINA GODINA TRAJE OKO 365,25 DANA. TAKO MI IMAMO OBICNU GODINU OD 365 DANA I SVAKE CETVRTE GODINE PRESTUPNU OD 366 DANA DA SE UPOTPUNI ONA 1/4 DANA.

   KRECUCI SE SVOJOM ELIPTICNOM PUTANJOM PLANET I ROTITA, ILI SE VRTI OKO SVOJE OSE, KAO ZVRK. NJEGOV POTPUNI OKRETAJ OKO OSE TRAJE JEDAN DAN. I DUZINA DANA JE RAZLICITA ZA SVAKI PLANET. ZEMLJIN DAN TRAJE 23 SATA I 56 MINUTA. KADA JEDNO MJESTONA PLANETI GLEDA KA SUNCU ONDA JE TU DAN, A NA DRUGOJ STRANI JE NOC. ZEMLJINA ZAMISLJENA OSA KOJA PROLAZI KROZ SJEVERNI I JUZNI POL NAGNUTA JE POD UGLOM OD 23,5 STEPENI. TAJ NAGIB PROUZROKUJE GODISNJE DOBA I STVARA DUGE TOPLE DANE I HLADNE NOCI LJETI TE KRATKE HLADNE DANE I DUGE NOCI ZIMI.

HOMEPAGE