OBJASNJENJE

   lJUDI SU SA DIVLJENJEM PROMATRALI NEBO VEC OD PRADAVNIH VREMENA.

   U VEDROJ NOCI MOZETE VIDJETI VELIK BROJ ZVEZDA. IAKO ONE IZGLEDAJU KAO SICUSNE TACKICE SVETLISTI, U STVARI TO SU VELIKA KUGLASTA TELA KOJA ISIJAVAJU OGROMNE KOLICINE SVETLOSTI I TOPLINE. NAMA IZGLEDAJU TAKO SITNE JER SU UDALJENE OD NAS MILIONE KILOMETARA. ZBOG TOGA ASTRONOMI NE MJERE SVEMIRSKE UDALJENOSTI KILOMETRIMA VEC SVETLOSNIM GODINAMA. TO JEUDALJENOST KOJU SVETLOST PREDJE U GODINU DANA, STO IZNOSI OKO 9 MILIONA MILIONA KILOMETARA KVADRATNIH. NAJBLIZA ZVEZDA NASEM SUNCU JE PROXIMA CENTAURI I UDALJENA JE VISE OD 4 SVETLOSNE GODIN.

   NAMA NAJVAZNIJA ZVEZDA JE NASE SUNCE. ONO EMITUJE ZUTU SVETLOST STO ZNACI DA JE VEOMA TOPLO. NAMA IZGLEDA VEOMA VELIKO, ALI JE U STVARI MNOGO MANE OD OSTALIH ZVEZDA. ZVEZDE SU GRUPISANE U SKUPINE KOJE SE ZOVU GALAKSIJE. NASE SUNCE JE SAMO JEDNA OD BEZBROJ MILIONA ZVEZDA KOJE CINE NASU GALAKSIJU. DIO NASE GALAKSIJE SE MOZE PONEKAD VIDETI KAO BLEDI POJAS ZVEZDA KOJI SE PROTEZE PREKO NEBA. TAJ POJAS SE NAZIVA MLECNI PUT. PRIMECUJEMO IH PO NJIHOVOM OBLIKU.

   NASA GALAKSIJA JE JEDNA OD MILIJARDA GALAKSIJA, A SVE SU RAZLICITA OBLIKA I VELICINE. U SVEMIRU IMA TAKODJE I PROSTRANIH OBLAKA OD PLINA I SVEMIRSKE PRASINE, ZVANIH NEBULE. GALAKSIJE, NEBULE I PRAZAN PROSTOR MEDJU NJIMA SACINJAVAJU SVEMIR. MI NE ZNAMO KOLIKI JE SVEMIR, ALI ZNAMO DA SE GALAKSIJE JEDNE OD DRUGIH UDALJAVAJU VELIKIM BRZINAMA. SVEMIR SE USLED TOGA SIRI KAO BALON KOJI SE NAPUHUJE. MNOGI ASTRONOMI VERUJU DA SE SVEMIR SIRI OD TRENUTKA KADA SE FORMIRAO, MOZDA PRIJE OSAM MILIJARDI GODINA. ZVEZDE I PLANETI SU SE FORMIRALI VEOMA SPORO. ZVEZDA EMITIRA SVETLOST I TOPLINU KROZ MILIONE GODINA I POSTEPENO SE NJENA SVETLOST SMANJUJE I ZVEZDA UMIRE. U ISTO VREME, DRUGE ZVEZDE NASTAJU IZ PLINOVITIH OBLAKA.

HOMEPAGE