James Bond 007

 

Glumci

Lista filmova

 

BACK

 

 

 

 

GLUMCI

 

 

 

James Bond -007

Ideju za lik dobio je Jan Fleming. Idealan muskarac, sarmantan i sposoban agent JAMES BOND koji je poznat pod pseudoniom 007.
EVO NEKOLIKO INTERESANTNIH CINJENICA O GLUMCIMA KOJI SU GLUMILI JAMES BOND-A:

 

 

SEAN CONNERY


Vecina ljudi kada misle o James Bond-u prvo im pada na pamet ime Sean Connery-a. Od 1962.-1967 i ponovo od 1971. i 1973., Connery je ucinio lik James Bonda dopadljivim, uctivim, intelegentnim (tajnim) agentom, uzorom za sve muskarce i idealnim muskarcem za sve zene. I ako nije ispunio Flemint-ova pretskazanja i vizije, karakteru 007 Fleming je poslije izjavio da nije mogao donjeti bolju odluku. Connery Bond je bio snazan (jak) i intelegentan (mudar) agent. Ulozio je dosta svojih crta karaktera u lik (sjedinio se sa ulogom, likom). Bio je savrsena mjesavina izmedju Fleming-ovog tvrdoglavog (rigoroznog, grubog) James Bonda i osobe (onog) koju je publika htjela da vidi i idealizuje na velikim ekranima. Svoje dvanaestogodisnje odsustvo James Bond Connery je najavio filmom "Dijamanti su vjecni". Najveci trud Connery je ulozio u epizodu "Nikad ne reci nikad". Film je bio hit.

 

GEORGE LAZENBY


Nakon sto je Sean Connery napustio seriju i sezona lova na novog James Bonda bila zavrsena, George Lazenby je dobio ulogu. I ako mnogi Bond-ovi fanovi nisu vidjeli njegov film u "Sluzbi njenog (kraljevskog) velicanstva", drugi su ga smatrali hitom (najboljim u cjeloj seriji). Medjutim, Lazenby i ako nije u potpunosti imao Bond-ove crte karaktera (kao sto su: drzanje i pokreti) ostvario je druge Bond-ovske kvalitete. Njegov ostar izgled (pogled) i borbena sposobnost (vjestine) bili su izmedju ostalog razlozi zbog kojih je dobio ulogu. Vremenom je Lazenby stekao losu reputaciju za ubijanje Bond-a, ali to nije tako.Cinjenica je sto publika nije bila spremna da vidi bilo koga drugog osim Sean Connery-a u ulozi njihovog omiljenog tajnog agenta. Da je Lazenby stao pred kameru poslije Morre-a. Misljenje publike bi se razlikovalo. 1969. George Lazenby se prvi put poslije odlaska od Connery-a suocava sa uloga James Bonda. To je bio veliki izaziv. Ipak, ko moze zanjemiti velicanstvenog Connery-a? Mnogi Bond-ovi fanovi nisu znali odgovor na to pitanje, jer Lazenby nije odgovarao kvalitetu i dubini karaktera koji je Connery unio u Bond-ov lik. I ako nije mogao da ozivi standard koji je Connery postavio, Lazenby nije odigrao lose uzimajuci u obzir njegov nedostatak iskustva. Ali najveci neuspeh mu je bio to sto nije bio Connery. Tako da je glumio u samo jednoj epizodi i to je upravo bio razlog sto se film susreo sa brojnim kritikama.

 

ROGER MOORE


I nakon sto je Connery po povratku  jos jednom sluzbeno odigrao Bond-a, pocela je era Roger-a Moore-a. Roger Moore se mozda i najvise udaljio od flemingovog Bond-a. Unio je pretjeranu komicnost u Bond-ov lik. Cesto nije pokazivao nikakve emocije, cak i u trenutcima kada se Bond skor suocavao sa sigurnom smrcu, on je ostajao smiren. Uz Moore-a Bond nije mogao izbjeci smrt svojim lukavstvom i sposobnostima, on se oslanjao na Q-ove sprave. Moore-a je igrao u sedam filmova i mnogi medju njima su iznad svake ocjene i kvaliteta. Bio je dobar izbor za 007 '70-tih i ranih '80-tih. Njegova najveca dostignuca "Zivi i nauci umreti" i "Pogled na plijen".

   

 

TIMOTHY DALTON

Smatran je jedinim glumcem koji bi u potpunosti mogao odigrati flemingovog Bond-a. Nije ostvario ocekivanja. Za fanove je to bila drasticna promjena. Glumio je sa ozbiljnoscu koja bi se publici ponekad ucinila jezivom. Rijetko se smjesio, a kada bi se nasmijao, izgledalo je to suvise lazno i usiljeno. Bio je izuzetno talentovan. Imao je dosta dobar prikaz, ali njegov Bond je dosao u pogresno vrijeme. Sa Dalton-om publika je dobila "Hladnog ratnog spijuna". Bio je najbolje ostvarenje serije. Dalton-ova greska je bila u tome sto nije dovoljno razvio Bond-ov karakter.

 


PIERCE BROSNANNajvazniji Bond 007 poceo svoju karijeru kao svijetu omiljeni tajni agent. Poslije set godina propusta, Bond-ovim filmovima publika je sa nestrpljenjem imenovala novog Bond-a, puna predrasuda, jer Dalton nije ispunio njihova ocekivanja. Filom "Zlatno oko" je trebao da popravi misljenje publike ili izgubi privilegije kod njih. "Zlatno oko" je unio prisustvo Bond-a u novim epizodama. Brosnan je nazvan savrsenom kombinacijom Connery-a i Moore-a. Zahvaljujuci njegovim epizodama Brosnan ce biti pominjan u istom smislu kao i Connery. Bond je sa Brosnan-ovim kvalitetima usao u 2000. godinu.

     

 

Povratak na MENI

 

 

 

 

 

 

 

LISTA FILMOVA

 

Godina Naslov Glavni glumci
1962 Dr. No Sean Connery
Ursula Andress
Joseph Wiseman
1963 Iz Rusije sa ljubavlju Sean Connery
Daniela Bianchi
Lotte Lenya
1964 Goldfinger Sean Connery
Honor Blackman
Gert Frobe
1965 Thunderball Sean Connery
Claudine Auger
Adolfo Celi
1967 Zivis samo dvaput Sean Connery
Akiko Wakabayashi
Donald Pleasence
1969 Na tajnoj sluzbi njenog visocanstva George Lazenby
Diana Rigg
Telly Savalas
1971 Dijamanti su zauvjek Sean Connery
Jill St John
Charles Gray
1973 Zivi i pusti da umre Roger Moore
Jane Seymour
Yaphet Kotto
1974 Covijek sa zlatnim pistoljem Roger Moore
Maud Adams
Christopher Lee
1977 Spijun koji me je volio Roger Moore
Barbara Bach
Curt Jurgens
1979 Moonraker Roger Moore
Lois Chilles
Michael Lonsdale
1981 Samo za tvoje oci Roger Moore
Carole Bouquet
John Hollis
1983 Octopussy Roger Moore
Maud Adams
Louis Jordan
1985 Pogled za ubistvo Roger Moore
Tanya Roberts
Christopher Walken
1987 Ziva svjetlost dana Timothy Dalton
Maryam d'Abo
Jeroen Krabbe
1989 Dozvola za ubistvo Timothy Dalton
Cary Lowell
Robert Davi
1995 Zlatno oko Pierce Brosnan
Izabella Scorupco
Sean Bean
1997 Sutra nikad ne umire Pierce Brosnan
Michelle Yeoh
Jonathan Price
1999 Svijet nije dovoljan Pierce Brosnan
Denise Richards
Robert Carlyle

Povratak na MENI