NAORUŽANJE

 

ŠMAJSER

  Šmajser ili MP40 naziv je za automatsku pušku koju su koristile njemačke vojne snage tokom 2. svjetskog rata. Ovo oružje koristile su i hrvatske vojne snage tokom Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.
Automat MP40 nije zaveden pod imenom Šmajser jer Hugo Schmeiser nije ni sudjelovao u projektiranju ovog oružja. Inače, originalni Šmajser vođen je pod oznakom MP18, MP28 i MP41. Verzije MP18 i MP28 su automati koje je konstruirao osobno Louis Schmeisser, dok je MP41 konstruirao Hugo Schmeisser sin Louis Schmeisser-a.
Šmajser spada u grupu, kao što kaže i sam prijevod iz njemačkog (Maschinenpistole), automatskih pištolja ili automata. Koristi pištoljsko streljivo.
 

PANZER IV

  Panzer IV punim imenom Panzerkampfwagen IV je bio srednji tenk razvijen u nacističkoj Njemačkoj kasnih 1930-ih. Panzer IV činio je okosnicu njemačkih oklopnih snaga u Drugom svjetskom ratu. Ideju o razvoju novog srednjeg tenka, koji će po svojim odlikama i naoružanju biti na granici s teškim tenkom, prvi je put dao general Heinz Guderian. Navodno je sam Adolf Hitler zatražio od Kruppa, Rheinmetall-Brosiga i MAN-a da razviju vozilo Begleitwagen (BW). Neki izvori navode da je oznaka vozila bila Bataillonsführerwagen. Specifikacija, objavljena 11. siječnja 1934., tražila je vozilo mase do 18 tona, najveće brzine 35 km/h i naoružan topom od 75 mm. Osnovna mu je namjena trebala biti borba protiv protivničkih tenkova kao potpora tenku Panzerkampfwagen III, a sekundarna uništavanje fortifikacija. Sve su tvrtke napravile po jedan prototip koji su testirani tijekom 1935. i 1936. Rheinmetall-Borsigov BW-Vk2001(Rh) rabio je modificirani mjenjač preuzet s Neubaufahrzeuga. Krupoov BW-VK2001(K) i Maschinenfabrik Augsburg Nürnbergov AG (MAN) VK2002 (MAN) dobili su novi MAN-ov mjenjač. MAN je razvio i novi ovjes koji nije bio prihvaćen. Krupp se usredotočio na razvoj kupole dok se MAN posvetio usavršavanju mjenjača. Svi su prototipovi imali slične odlike, a pobjednikom je proglašen Kruppov VK 2001(K).
 
 

M22 LOCUST

  M22 Skakavac je bio američki tenk tijekom drugog svjetskog rata. Osnovna ideja za nastanak ovog oklopnog vozila je bila ona o potrebi za tenkom koji će biti dovoljno lagan za prevoženje u transportom avionu. Na kraju taj zadatak je bio samo djelomično ispunjen pošto za njegovo smještanje u najveći američki avion trebalo mu je skinut kupolu, koja bi se nakon spuštanja letjelice trebala postavljat natrag na mjesto.
Kako je poanta zračno-desantnih trupa prije svega brzina ta procedura je M22 Skakavac proglasila proizvodnom greškom. Iako je ovaj tenk bio prvi put razvijen još 1941. godine on nije bio upotrebljen sve do 1945. godine kada ga Britanci koriste za prelazak Rajne.
Orginalno ime ovog tenka je bilo samo M22 dok su mu nadimak Skakavac darovali Englezi iz sasma razumljivog razloga.
 

B-29

  Boeing B-29 Superfortress je teški bombarder s četri propeler-motora, a koristilo ga je Ratno zrakoplovstvo SAD-a u Drugom svjetskom ratu te i drugi saveznici. Ime je naslijedio od svog predhodnika, bombardera B-17 Flying fortress.
B-29 je najveći bombarder koji je poletio za vrijeme Drugog svjetskog rata te je posjedovao neke nove tehnologije. U prostor za posadu je konstantno upumpavan zrak što je održavalo normalni atmosferski tlak te mu omogućavalo let na velikim visinama. Uvedeno je glavno upravljanje oružjem s jednog mjesta, te su se kupole sa strojnicama mogle upravljati na daljinski, a ne ručno kao ranije.
Iako su mu sve ove nove tehnologije omogućile let po danu na velikim visinama, B-29 se češće koristio za noćna bombardiranja pri niskim visinama, izbacivajući zapaljive bombe na Japan. Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki bile su bačene iz B-29. Za razliku od drugih bombardera B-29, je nastavio biti u upotrebi dugo nakon završetka rata, sve do 1960-ih.
 

BB-63

  USS Missouri (BB-63) ("Mighty Mo" ili "Big Mo") je američki bojni brod klase Iowa. Četvrti je brod koji je imenovan u čast američke savezne države Missouri. Missouri je zadnji sagrađeni bojni brod u povjesti SAD-a i brod na kojem je potpisana kapitualcija Japanskog Carstva čim je završio Drugi svjetski rat.
USS Missouri je bio naručen 12. lipnja 1940. godine, a u službu je ušao 11. lipnja 1944. (pred sam kraj rata). Sudjelovao je u završnim bitkama u Tihom oceanu, a kasnije je sudjelovao i u misijama u Korejskom ratu od 1950. do 1953. godine. Povučen je u rezervnu flotu tijekom 1955., ali je ponovno aktiviran 1984. godine u sklopu plana 600 brodova za mornaricu, a kasnije se borio i u Zaljevskom ratu.
USS Missouri je odlikovan sa 11 borbenih zvijezda za sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu, Korejskom ratu i Zaljevskom ratu. Konačno je izašao iz aktivne službe 31. ožujka 1992. godine, ali je ostao u mornaričkom registru sve do siječnja 1995. godine. Doniran je muzeju i od 1998. godine se nalazi u Pearl Harbor na Havajima kao brod-muzej

POČETNA STRANA