Pocetna strana
 
       Privatni život
       Rat za austrijsko nasljeđe
       Sedmogodišnji rat
       Reforme
       Titule
 
       Galerija
       Kviz
 

 

Privatni život

Maria Theresia Walburga Amalia Christina je rođena 13.maja 1717.godine u Beču. Bila je kći Karla VI,cara Svetog Rimskog Carstva, i Elizabete od Brunswick-Wolfenbüttela. Marija Terezija je bila iz roda Habzburgovaca, ali kada se sa 19 godina udala za lotarinškog vojvodu Franca Stjepana, dinastija je postala poznata kao Habsburg-Lothringen. Franc Stjepan je, kao muškarac (jer se Pragmatička sankcija iz 1713.godine, kojom se nasljedno pravo produžuje i na žensku lozu, nije odnosila na Sveto Rimsko Carstvo) dobio titulu cara Svetog Rimskog Carstva, ali je njegova titula bila isključivo formalna. Potpuna moć i vlast počivale su u rukama Marije Terezije, kako u Svetom Rimskom Carstvu tako i u Monarhiji. 

Uprkos glasinama, da je Marija Terezija sklona ljubavnim aferama i da neka njena djeca potiču upravo iz tih afera sa mladim krajišnicima, koje istorija odbacuje kao nedokazane i netačne, ona i Franc Stjepan su imali skladan brak i brojno potomstvo: 5 sinova i 11 kćeri. Od njihove djece, sinovi Jozef i Leopold bili su neposredni nasljednici prijestola, a kći Marija Antoaneta postala je francuska kraljica i supruga Luja XVI, te stradala na giljotini u oktobru 1793.godine, što je bila posljedica krvave osvete Jakobinaca tokom Francuske revolucije. Marija Terezija je umrla 29.novembra 1780.godine u Beču, a svome sinu i nasljedniku Jozefu II ostavila je u nasljedstvo osim titule i opomenu kako nikad ne smije zaboraviti da je bolji osrednji mir nego slavni rat.

Marija Terezija je takođe bila velika ljubiteljica umjetnosti. Carsko palata Schönbrunn, ljetnja rezidencija dinastije Habsburg, bila je uređena u raskošnom i kićenom rokoko stilu. Po ljepoti se posebno ističu Mala i Velika galerija. Zidove palate krase slike kraljičnog službenog  dvorskog slikara Martina van Meytensa, koji je izradio brojne portrete kraljice i njene porodice. Poznata je i anegdota da je Wolfgang Amadeus Mozart bio u posjeti Mariji Tereziji još kad je bio dijete iodržao manji koncert u Velikoj galeriji, a nakon toga je sjedio kraljici u krilu i poljubio je u obraz. Tom prilikom je rekao princezi Mariji Antoniji, poznatoj po imenu Marija Antoaneta, da će je oženiti kada poraste, ali se to vjenčanje nikada nije održalo.