Uprkos cinjenici da nije igrao 4 godine, Michael Jordan je jedan od najprepoznatljivijih atleta na svijetu.Ne samo da je jedan od najboljih igraca ove ere vec je vjerovanto jedan od najboljih igraca koji je ikada zaigrao u bilo kojem NBA timu.Njegov uspijeh pocinje pobjedonosnim kosem u NCAA finalu za North Carolina. Imenovan je za najkorisnijeg igraca sezone i izabran je kao 3. Pik na draftu.

 

Jordan je bljesnuo u svojoj prvoj sezoni kao Rookie 1984/85 godine sa prosjekom od <o:p 28.4 poena . 64 utakmice u sljedecoj sezoni je proveo u gledalistu zbog povrede zgloba , ali se vratio I vec u Play Off-u postigao 63 poena ,sto je dosadasnji rekord NBA.U sljedecoj sezoni je imao prosjek od 37.1 poena po utakmici (sto se moze porediti sa Wilt Chamberain-om).Do svog prvog povlacenja , osvojio je tri MVP nagrade, nagradu za najboljeg odbrambenog igraca , 2 titule u zakucavanju ,7 puta je bio u najboljoj petorki NBA , a sest puta je bio u najboljoj odbrambenoj petorci NBA.Bio je vodeci u ukradenim loptama 3 puta,a 9 puta All-Star igrac.

 

Bio je vise nego masina za postizanje koseva.Jordan je pokazao da je bio vodja I pobjednik predvodeci Chicago do 3. Titule.U Play-Off-u je imo prosjek od 34.7 poena po utakmici,sto je najbolji skor u istoriji NBA.Svemu tome je pridodao 2 zlatne medalje na Olimpijskim igrama.   Jordan je sokirao javnost da se povlaci iz NBA, uopste da se povlaci iz kosarke,I da ce se baviti bejzbolom.Medjutim poslije nepune 2 godine vratio I u preostalih 17 utakmica imao je prosijek od 26,7 poena po utakmici I 31,5 poena u Play-Off-u , ali to nije bilo dovoljno da prodju Orlando-Magic   Ali njegova uspjesna karijera se nastavlja vec u sljedecoj sezoni.bio je najbolji strijelac sa prosijekom od 30,4 poena po utakmici,a Chicago je postavio novi NBA rekor sto se tice pobjeda sa 72 pobijedea I sa kombinacijom od 15-3 u Play-Off to cini najbolji rezultat u istoriji.Jordan je pokupio MVP I All-Star nagradu.   Njegova najbolja sezona je bila 1988/89.Bio je najbolji strijelac lige sa prosijekom od 32.5 poena , bio je deseti asistent sa prosijekom od 8 asistencija po utakmici(naveci prosijek u karijeri),I imao je osam skokova po utakmici.25. januara postigao je 10000-ti kos u karijeri. Te sezone je izabran za All-Star tim I za 33 minute postigao 28 poena. U Play-Off-u je imao prosijek od 34.8 poena po utakmici.</o:p

NAZAD