EGIPAT

 
 

Egipat je kako vam je vec poznato u to doba  bio jedna od najmocnijih drzava .Nijedna druga civilizacija u vreme egipatskih faraona nije se mogla takmiciti sa drevnim Egiptom - mocnom drzavom poznatom po velelepnim gradjevinama, izuzetnim bogatstvom i, uprkos svemu, dugim periodima mira i stabilnosti u oko 6000 godina dugoj istoriji. Osnovni razlog nadmoci Egipta u to doba bila je velika geografska prednost koju nijedna druga država nije imala, oličena u velikoj i moćnoj reci Nil. Desetinama hiljada godina centar života i razvoja u Egiptu bila je reka Nil. Za Egipat se i danas sa pravom kaže da je dar reke Nil, jer su dve najvažnije oblasti u Egiptu velika delta (ušće) Nila i dolina Nila. Delta Nila je bila i ostala srce Egipta - drevni Egipćani verovali su da se vode reke Nil slivaju sa "neba obilja", jer su svake godine u određeno vreme plavile obale reke i sušno pustinjsko tle stvarajući od njega veoma plodno zemljište zahvaljujući kojem je u Egiptu uvek bilo dovoljno hrane. Ceo Egipat zavisio je od ove reke - sva voda, hrana, transport. Potreba da se stvaraju i održavaju irigacioni kanali (za navodnjavanje polja) i održava stalni transport rekom bili su neki od osnovnih razloga što je Egipat formirao svoju nacionalnu vladu i time postao prva uređena država u istoriji. Mogućnost neograničenog snabdevanja vodom rezultovala je razvojem države i društva koje je stvorilo velika čuda drevnog Egipta.Vladari u to vrijeme bili su faraoni (reč "faraon" znači "onaj koji živi u palati") ioni su bili ti pod cijom su se naredbom gradile piramide-koje su  im trebale da budu grobnice.
 

Istorija Egipta

Pre oko 5 000 godina na obalama rijeke Nil u sjevernoj Africi razvijala se po mnogo cemu neverovatna civilizacija starog Egipta. Njen razvoj je trajao preko 3 000 godina - duze nego ijedne druge civilizacije u svetskoj istoriji! Danas je Egipat jedna od najrazvijenijih i najuticajnijih arapskih drzva i nalazi se između Afrike i Bliskog istoka. Egipat ima istoriju dugu 6 000 godina i mnoge turisticke atrakcije - pre svega piramide kao jedino preostalo od sedam svetskih cuda, zatim ogromni kip Sfinge, grobnicu kralja Tutankamona i mnoge druge.

                    RIJEKA NIL

 

 

  Desetinama hiljada godina centar zivota i razvoja u Egiptu bila je reka Nil. Za Egipat se i danas sa pravom kaze da je dar reke Nil, jer su dve najvaznije oblasti u Egiptu velika delta (usce) Nila i dolina Nila. Delta Nila je bila i ostala srce Egipta - drevni Egipcani verovali su da se vode reke Nil slivaju sa "neba obilja", jer su svake godine u odredjeno vreme plavile obale reke i susno pustinjsko tle stvarajuci od njega veoma plodno zemljiste zahvaljujuci kojem je u Egiptu uvek bilo dovoljno hrane. Ceo Egipat zavisio je od ove reke - sva voda, hrana, transport. Potreba da se stvaraju i odrzavaju irigacioni kanali (za navodnjavanje polja) i odrzava stalni transport rekom bili su neki od osnovnih razloga sto je Egipat formirao svoju nacionalnu vladu i time postao prva uredjena drzava u istoriji. Mogucnost neogranicenog snabdevanja vodom rezultovala je razvojem drzave i drustva koje je stvorilo velika cuda drevnog Egipta.  

 

NAZAD