Civilizacija Asteka, Maja I Inka    Prema legendi Asteci su bili narod koji je dugo lutao, a onda su jednom na nekoj stijeni vidjeli orla kako drzi zmiju. Tu su se zaustavili I osnovali drzavu pod nazivom Tenochtitlan. Asteci su narod koji je ratnicki nastrojen. Razvili su matematiku I izvrsni su graditelji, narocito piramida. Prinosli su bogovima zrtve, pravili asteske maske, kalendare itd.Ovu civilizaciju je unistio Hernando Cortes, tako sto je donio kovceg moljaca zarazenih kugom.
    Maje su naselile polusotrvo Jukaton. To je relativno miran narod, narod koji ne voli ratovati. Oni su najvjestiji u gradnji piramida. Izgradili su ih preko 100000. Poznata piramida je Chichen Itza: "El kastillo".
    Civilizacija Inka - sunce su naselili prostor drzave Peru. Glavni grad ove drzave je Cusco. Nalazi se na 3200 metara nadmorske visine("pupak svijeta"). Jedno od dostignuca Inka je to sto su oni tvorci obavjestajne sluzbe, prenosenje poste po utabanim stazama. Inke su osnovale drustvo prema principu svakome prema potrebi I svakome prema radu. Vrsili su razmjenu roba na principu utrosenog vremena. Inke su izgradile I visece mostove od uzadi. 1532. god. Francisko Pizzaro je zarobio vodju Inka I zatvorio u sobu u hramu. Zatim je vodja ubijen. Uskoro je I sam Francisko umro. Zavladao je sifilis, vodene ospice I kozice. Inke koje su prezivjele sklonile su se u Macu Pikcu. To je trvrdjava odakle su Inke napadale a prehranjivale su se zitaricama.

Mexiko