Judo,koji je u danasnjoj formi nastao u Japanu,prenesen je tamo iz Kine.Japanci su prihvatili od Kineza osnove citave svoje kulture i civilizacije,ali njihov je odnos prema tim elementima bio nadasve stvaralacki.Oni su usavrsili ono sto su od Kineza primili.

Postoje mnoge legende o postanku vjestine koju  danas nazivamo judom.Spomenucemo dvije price,jednu,koja se odnosi na pocetak i principe juda i drugu,koja govori o njegovoj efikasnosti.

Boraveci u Kini,japanski lijecnik Akyjama Shirobei Yoshitoki ucio je tamosnih monaha neke zahvate,koje su nazivali Tes,a koji su bili sastavni dio vjestine u Kini poznate pod imenom Jui-jitsu,"njezna umjetnost".Akyjama nikako nije mogao shvatiti osnovni princip ove vjestine koji glasi:"Popusti,da bi pobijedio".Ali jednoga dana kad je padao snijeg,Akyjama je promatrao kako se pod tezinom snijega lome jake grane,dok se vitki bambus povija ali ne lomi. Tada je shvatio svu dubinu kineske mudrosti i poslije svog povratka u Japan postavio je temelje mnogim skolama u kojima se izucavala ova vjestina.

Druga prica govori o podvigu cuvenog majstora Matayemona kojega je jednom prilikom,dok je bio u drustvu svog pomocnika Nishimure,napala grupa od stotinu razbojnika.Matayemona se nije dao zbuniti brojem napadaca.Primenjujuci udarce (Atemi-waza),on je uz pomoc svog suradnika pobio jedan dio napadaca a ostatak natjerao u bijeg.

Judo je u Japanu (tada je imao druge nazive,kao npr. Ju-justu,Tai-justu itd.) dugo vremena predstavljao tajnu vjestinu,rezerviranu iskljucivo za pripadnike povlascene ratnicke kaste Samuraja.Svaki je majstor osnivao vlastitu skolu,u kojoj je obucavao svoje ucenike.Svaka je skola imala niz svojih vlastitih tajnih zahvata koje je ljubomorno cuvala.Tako je stvoreno stanje koje je kasnije predstavljalo ozbiljnu kocnicu daljnjem razvoju juda.

Svoj danasnji oblik a i svoje danasnje ime dobio je judo tek godine 1882. kada je prof. Jigoro Kano,nakon dubokog studija svih ostalih skola i njihovih sistema,stvorio Ko-do-kwan,"Insyitut za trazenje puteva".Kano je nacinio od juda jedan potpuni,zaokruzeni sistem psihickog i fizickog odgoja.Posebno je zasluzan za razvoj bacanja(Nage-waza) kojima je dao posebno mesto u ovom sistemu.

Ovakav judo je naisao na jak otpor pristalica starih skola.Taj je spor okoncan na jedinstven nacin.Ujednom susretu izmedju ekipe Ko-do-kwana i reprezentacije svih ostolih skola,svi susreti,osim dva koja su zavrsena neodlucno,zavrseni su uvjerljivim pobjedama boraca Ko-do-kwana.Od tada se judo naglo sirio najpre u Japanu,a zatim po celom svetu.Od tada i datira neprikosnoveno pravilo da se svi sporovi resavaju borbom na strunjaci.

Popularnost juda danas je vrlo velika.Judo je obavezam predmet u svim armijama svijeta i u skolama mnogih zemalja.

NAZAD        NAPRED