Istorijat Klasicne Gitare

 

Guittern-sm.jpg (13262 bytes)Guittern2-sm.jpg (20661 bytes)

                                                                                           

Jedna od mojih omiljenih enigmi je odakle potice rec gitara?

Najverovatnije od srednjovekovnog instrumenta koji se zvao guittern.

 

 

 

Warrwick-sm.jpg (6579 bytes)

Ovo je guittern iz "Warick Castle" (pretvoren je u violinu oko 1700.). Sada se trenutno nalazi u Viktorija i Albert Muzeju u Londonu.

 

 

 

 

Kithara-sm.jpg (15960 bytes)kithara2-sm.jpg (11094 bytes)

 

A sta je sa lirom koja se zove Kithara? Ona je veoma slicna gitari. Rec Kitara potice iz 7 veka pre nove ere. Plato i Pollyx su spominjali liru i kitaru. Arsitoxenov je stav da kitara i lira nisu jedno te isto. Po njemu je kitara u stvari lira. Aristotel za kitaru kaze da ona sluzi iskljucivo za zabavu i salu, a da ne moze biti upotrebljena za obrazovanje omladine. Na ove dve slike imate tipican primer kitare.

 

 

 

 

Kissar1.jpg (11492 bytes)Kissar2.jpg (10195 bytes)

 

 

Instrument Kissar jos koriste neka Severno - Africka plemena. To je takozvana Africka lira. Ovaj instrument je jedna od preteca gitare.

 

 

 

 

Etimoloski, portugalska rec Gitara dolazi od staro - grcke reci Kythara, koja je kasnije u latinskom preobrazena u rec Cithara. Legenda kaze da naziv potice od reci Cyteron,  koji je naziv za planinu negde izmedju Boeotia i Attica. Sa tim se neslazu bas svi, mada neki misle da rec gitara dolazi od reci Cythara koja je aznticko ime za grcko ostrvo Kerigo, za koje se smatra da je ostrvo poezije i ljubavi, a na tom ostrvu se i nalazi hram boginje ljubavi Venere.

Nesto vise o istorijatu gitare

Pregled istorijata kroz vekove

Slike i delovi gitare

Kviz