ISTORIJA MILEŠEVA 
 
Manastir Mileševa je osnovan između 1234 i 1236 godine. Osnovao ga je srpski kralj Vladislav. Manastir se nalazi u dolini rijeke Mileševa blizu Prijepolja. 1236 godine kralj Vladislav je prenio posmrtne ostatke svog strica Svetog Save iz Trnova u Bugarskoj u manastir Mileševa. 

1377. godine u Mileševu je Tvrtko Prvi proglašen za kralja Srbije i Bosne. U 15 veku manastir je bio sedište mitropolita dabro-bosanskog. 1459. godine turci su zapalili manastir ali je uskoro obnovljen. Jedna od najstarijih škola je postojala u manastiru. 

1863. godine manastir je konačno obnovljen i otada postoji kao takav. 1594. godine turci su uzeli posmrtne ostatke Svetog Save iz manastira i zapalili ih na Vračaru u Beogradu. Crkva je ukrašena sa skulpturama , posebno oko portala i prozora. Prva grupa fresaka naslikana je oko 1230. godine. Ove freske se mogu smatrati najvećim uspehom fresko-slikarstva tog vremena u Evropi.  Freske naslikane oko 1230 i 1240 dodine ilustruju živote različitih svetaca. U drugom delu 16. veka crkva je ponovo oslikana i novi sloj fresaka od kojih je samo dio "Poslednje Večere" i "40 mučenika" sačuvan do danas. Freske su stradale u požaru ali su sačuvane ranije, mnogo vrednije freske iz 13. veka.

nazad