SRPSKI VLADARI

        STEFAN PRVOVJENCANI       

Stefan Prvovjencani je bio sin Stefana Nemanje. Vladao je od 1196.god. do 1227.god. Stefan Nemanja je imao jos dva sina: Vukan i Rastko.

Vukan je na upravu dobio Zetu (bio je Zetski kralj 1195-1208.god.). Sa Stefanom Prvovjencanim je dosao u sukob zbog prestola. Vukan je 1202. godine zbacio brata sa prestola. Medjutim, 1203. godine, Stefan Prvovjencani se uz pomoc Bugara vratio na presto nastojeci da se krunise za kralja.

Vukan je takodje tezio kraljevskoj kruni.

Braca su se pomirila nad Nemanjinim mostima koje je Sava donio iz Hilandara. Krunisanju se protivila Ugarska jer je u svoju krunu ubrajala i Srbiju. Stefan je 1217. godine krunisan za kralja od strane papskog legata (Inocentije III).

Od 1217.godine Srbija postaje kraljevina, a Stefan je bio prvi srpski kralj. Zbog toga je prozvan Prvovjencani. Njegova zaduzbina je manastir Zica.

 

 

                               moracas.gif (34986 bytes)

 

 

 

              RASTKO NEMANJIC       

 

Rastko Nemanjic je bio najmladji sin Stefana Nemanje. Rodjen je 1175.godine i zivio je do 1236. godine. Za razliku od svoja dva brata, Rastko je vise interesovala crkva i vjera nego politika. Zamonasio se u manastiru Sveti Pantelejmon i postao monah Sava. Sa ocem je 1999. godine obnvio Hilandar.

Godine 1219. je otisao u Nikeju da trazi da se posveti arhiepiskop za Srpsku zemlju. Car i Patrijarh su se slozili da Savu postave za prvog srpskog patrijarha. Sjediste arhiepiskopije je bilo u Zici.

Na povratku sa drugog putovanja u svete zemlje, Sava umire od upale pluca i sahranjen je u crkvi 40 velikomucenika.

Vladislav je 1237. godine dobio dozvolu od Ivana II Asena da prenese Savine mosti u manastir Milesevu.

 

STEFAN RADOSLAV

Posto je Sefan Prvovjencanibio bolestan Sava je krunisao Radoslava za kralja i ocevog savladara. Stefan Radoslav je bio zet Teodora I Andjela, pa se u Srbiji osjecao epirski uticaj. Kralj se potpisivao grcki, a i na dvoru su ceremonije sadrzale neke grcke obicaje.

Doveo je u pitanje autokefalnost srpske crkve trazeci savjete od Ohridskog arhiepiskopa Dimitrija Homatijana.

Vladao je od 1227-1234. godine.

STEFAN VLADISLAV

Bio je kralj od 1234.godine do 1243. godine, i zet bugarskog cara Ivana II Asena od koga je izmolio Savine mosti. U ovom periodu Tatari su zahvatili balkanske zemlje i preko primorja Raske skrasili su se oko Crnog mora 1241/42. U to vrijeme umro je Ivan II Asen i Vladislav je tako izgubio oslonac.

Srbija dozivljava prevrat i na vlast dolazi Uros I.

 

 STEFAN UROS I

 

Vladao je u periodu izmedju 1243. godine i 1276. godine. Mijesao se u borbe Epira i Italije protiv Nikejskog carstva. Osvojio je dio Makedonije sa Skopljem.

U ratu protiv Ugarske 1268. godine Uros I je bio porazen i zarobljen. Mir je sklopljen brakom Urosevog sina Dragutina i ugarske princeze.

Urosa I je sa vlasti zbacio sin Dragutin.

 

DRAGUTIN

 

                Dragutin je vladao od 1276. godine do 1282. godine. Dio teritorije sa sjedistem u Zeti je odvojio majci Jeleni. Poslije pet godina vladavine pao je sa konja, ostao invalid i odrekao se vlasti.

                Iako je predao presto bratu Milutunu nije se u potpunosti povukao iz politickog zivota. Zadrzao je teritorije oko Arilja i Rudnika i dobio je kao ugarski kraljevski zet Macvansku banovinu.

 

 

MILUTIN

                Milutin je bio kralj od 1282.  do 1321. godine.

                Preuzimajuci od brata presto preuzeo je i antivizantijsku politiku. Krenuo je u pohode na teritoriji Makedonije. Vizantijski car Manojlo VIIIje prikupio i poslao veliku vojsku koja je bila unistena. Kada je Vizantija uvidjela da nema povrata oblasti, pokazivala je sklonosti ka miru.

                Sklopljen je brak izmedju srpskog kralja i careve cerke Simonide, a osvojene teritorije u Makedoniji priznate su u miraz.

STEFAN UROS III-DECANSKI

 

                Stefan Decanski je vladao od 1321-1331. godine. Za vrijeme njegove vladavine Andronik III sa juga i bugarski car sa istoka su krenuli u pohod na Srbiju.

                U bici kod Velbuzda 28. jula 1330. godine ubijen je bugarski car. Andronik III nije nastavio pohod na Srbiju, a ni Stefan nije krenuo u pohod na Vizantiju. Stefan nije osvajao teritorije, sto je izazvalo nezadovoljstvo vlastele i njegovog sina Dusana.

                U ljeto 1331. godine Dusan je zbacio Stefana sa vlasti. Stefan Decanski je zatvoren i umro je u  tamnici.

    

 

STEFAN DUSAN

                Vladavina Stefana Dusana pocinje 1331.godine i kao kralj on vlada do 1345. godine. Od 1346. godine on vlada kao car - najveci vojnopoliticki uspon Nemanjicke drzave. Srbija izrasta u vodecu silu na Balkanu.

                U Skoplju je, 16. aprila 1346.godine,  Stefan Dusan  svecano krunisan za "CARA SRBA I GRKA" uz prisustvo bugarskog i srpskog patrijarha i predstavnika svetogorskih manastira.

                Drzavni sabor je 1349. godine usvojio "DUSANOV ZAKONIK" koji je dopunjen 1354. godine.

doclea_a.gif (22129 bytes) fajfric-svloza_nasl.jpg (21889 bytes) sopocani.jpg (13062 bytes)

Naslov