NOCNA STRAZA  (1644)
Platno,363x 438 cm. Cuva se u Kraljevskom muzeju u Amsterdamu.
"Nocna straza",mozda Rembrantova najcuvenija slika, je narucena 1638.da bi se obiljezila posjeta francuske kraljice Marije Medici.Nekoliko umjetnika dobilo je zadatak da naslikaju grupne portrete amsterdamskih milicijskih druzina.Rembrant je za svoj rad dobio  1600  guldena.
Ova slika prikazuje musketare amsterdamske gradske straze i njihovog zapovjednika Fransa Baninga Koka.Imena 18-orice naslikanih poznata su. Tek u 18. vijeku slika je dobila ime "Nocna straza".Taj naziv je pogresan jer je Rembrant zapravo naslikao prizor koji se odigrava danju. Naziv se ipak zadrzao.
Ova slika predstavlja grupni portret, zanr koji je u to vrijeme bio veoma popularan u Holandiji.Najcesce su modeli prikazivani kako stoje u redu ili oko stola. Rembrant je medjutim stvorio prirodnu, veoma zivu scenu,koristeci svjetlo,boju i dubinu atmosfere da bi postigao izuzetne efekte.Pored portrete 18-orice ljudi ,cija se imena znaju, na slici su i mnogi nepoznati prolaznici.
Jedan od kljuceva za ovu sliku jeste ponos i radost milicijske druzine : musketa.Vojnik s lijeve strane puni svoje oruzje, onaj u sredini puca, treci s desne strane duva u komoru posto je ispalio hitac.Istancano prelivanje svjetla i tona stvara utisak gustine, vjestom upotrebom perspektive skraceno je jedno koplje,ipak,najvise od svega, rembrantova upotreba boja ostvarila je izuzetno dejstvo svjetla i sjenke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAS ANATOMIJE DR.NIKOLASA TULPA  (1632)
Ulje  169,5 x 215,5  (Mauritshuis,Hag)
Ova slika je vrsta grupnog portreta tada veoma popularna u klubovima i bratstvima.Grupa drzavnih sluzbenika ( od kojih je jedan prikazan kako drzi spisak prisutnih ) narucila je portret da bi se ovjekovjecila jedna od prvih disekcija koje je izveo dr. Tulp.  Doktor je pretstavljen kako pokazuje djelovanje tetiva u ruci. Knjiga koja lezi otvorena pored nogu  mrtvaca cuvena je rasprava o anatomiji od flamanskog ljekara Andreasa Vesaliusa  (1543).  Mrtvac je Adrijan Adrijans,poznat kao Het Kind  ( djecak),strasni koljac koji je objesen u Amsterdamu 31.1.1632. Prva figura slijeva, Jakob Kolevelt, doslikana je kasnije,moguce je da je to uradio sam Rembrant.
"Cas anatomije" proslavio je Rembranta i on je preko noci postao jedan od vodecih amsterdamskih umjetnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANA I TOBIJA  (1626)
Drvena ploca ,  39,5 x 30 cm (Kraljevski muzej, Amsterdam)
Smatra se da je ovo njegovo prvo stvarno remek-djelo naslikano kad mu je bilo samo 20 godina.Jasno je da je Rembrant vec bio savladao tehniku prikazivanja igre svjetla i sjenke u zatvorenoj sobi i da je bio vise nego vican u upotrebi materijala.Rendgenski snimci pokazali su da je umjetnik prvo naslikao cijelu pozadinu i preslicu a zatim preko toga nanio figure Ane i Tobije. Svaki detalj slike izlozen je jarkoj svjetlosti ili sijenci a to zavisi od toga da li mu svjetlost dolazi sa prozora ili od vatre pored koje sjedi Tobija.Ako pazljivo pogledate tamnije dijelove prizora,vidjecete vezicu bijelog luka i mali kavez pored prozora kao i razne serpe i lonce na polici iza njih.Takvi detalji doprinose realizmu slike. Korpa od pruca u nisi iznad vrata vec je izuzetno majstorstvo.
Epizoda prikazana na ovoj slici potice iz Knjige o Tobiji (dijelu Starog zavjeta u katolickoj Bibliji ).Tobija,nekada bogat,ali sada slijep i osiromasen,skromno zivi sa svojom zenom Anom koja zaradjuje za zivot preduci i tkajuci. Jednog dana Ana donosi kuci jare. Tobija nepromisljeno zakljucuje da ga je ukrala i ubjedjuje je da ga vrati. Rembrant je zabiljezio Anu kako zapanjeno gleda u svog muza posto je utvrdila da je nevina. Shvativsi da je slijep,ne samo fizicki,vec i duhovno,Tobija moli Boga i svoju zenu za oprostaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JEVREJSKA NEVJESTA (1662-1664)
Platno, 121,5 x 166,5 cm  ( Kraljevski muzej,Amsterdam )
Slika nije bila poznata kao "Jevrejska nevjesta" sve do 19. vijeka kad ju je 1825. kupio engleski trgovac umjetnickim djelima Dzon Smit.
Na ovom dvostrukom portretu,prizor je iz 26. glave Knjige postanja.Muz i zena,Isak i Reveka,pretvaraju se da su brat i sestra da bi prevarili Filistejce,ali kralj Avimeleh ih otkriva.Ko su stvarno muskarac i zena na slici nije poznato.Neki misle da su to Rembrantov sin Titus i njegova zena.
"Jevrejska nevjesta" jedna je od slika koje najbolje pokazuju Rembrantov kasni stil.Rembrant je bio u stanju da razocara svoje musterije upotrebom brze impasto tehnike.Ta tehnika ukljucivala je nanosenje debelih slojeva i ugrusaka boje i njihovo razmazivanje po povrsini.
Rembrant je za ovu sliku koristio valere samo dvije osnovne boje : zeleno-zlatnu boju mladozenjine odore- raskosnu i punu na istaknutom rukavu, prigusenu na drugim mjestima-i crveno-narandzastu mladine haljine, prosaranu tananim detaljima na prsluku.Boja je nanijeta u gromuljicama i ljuspicama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTOPORTRETI:

1.Rani autoportret
2.Bakrorez
3.Mladalacki rad
4.Autoportret sa paletom,cetkicama i potpornim stapom 
5.kasni primjerci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Platno, 114,3 x 94 cm,
cuva se u Kenvud Haus-u u Londonu
(1665)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakrorez, 1629. (Kraljevski muzej,Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oko 1629. (Mauritshuis,Hag )
djelo dotjerano do sjaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autoportret sa paletom,cetkicama i potpornim stapom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            kasnii primjerci