Odredeni položaj planeta u trenutku rodenja direktno utice na razvoj licnosti rodenog. U zavisnosti od prisustva odnosno odsustva planeta, sa sigurnošcu se mogu odrediti sklonosti, razne predispozicije i precizirati gde je usmerena energija i pažnja rodenog, a od toga zavisi sudbina i dalje forsiranje uspeha na svim poljima života osobe. Analiza svih astroloških uticaja u trenutku rodenja osobe ima veliki znacaj kao podsticaj za preusmerenje negativnih uticaja okoline i sebe samog, a služi kao predispozicija za potenciranje pozitivne energije u boljim sferama života.

Od velikog je znacaja jer je ovo fundamentalni horoskop, naziva se: ŽIVOTNI  ILI NATALNI  HOROSKOP.

GODIŠNJI ILI SOLARNI HOROSKOP predstavlja analizu rasporeda planeta prema casu kada Sunce zauzme isto mesto na nebu kao i u casu rodenja osobe, a važi za jednu godinu.

Godišnji horoskop može da da informaciju o odredenim tendencijama ili dogadajima u vremenskom periodu od jedne godine (od rodendana do rodendana). Ukazivanje na razne preokrete i promene u predstojecoj godini, polje života gde možemo profitirati i gde je neophodna mera predostrožnosti.

 U ovoj formi UPOREDNOG HOROSKOPA uporeduju se dva horoskopa, gledajuci koje aspekte grade planete partnera i partnerke (npr. njegov Mesec sa njenim Saturnom itd.).

Analizira se mogucnost slaganja u ljubavi, rešavanje potencijalnih problema, uspostavljanje harmonije u odnosima. Tumacenje uporednog horoskopa služi kao mala pomoc u sagledavanju skrivenih potencijala i prepreka izmedju dve osobe.

 

       Jedan od bitnijih uticaja u životnom horoskopu je raspored Astroloških kuca. Pocetak prve kuce se zove Ascedent i znak u kome ona pocinje se zove podznak. Podznak utice na karakteriske licnosti rodenog vrlo jako, a u nekim slucajevima, kada je "naglašen" prisustvom planeta, može uticati i jace nego osnovni znak.

Natalna karta je podeljena na 12 astroloških kuca, od kojih svaka predstavlja jedan aspekt života. U zavisnosti od prisusustva, odnosno odsustava planeta, velicine kuce, položaja u odredenom znaku, aspekata i td. mogu se odrediti sklonosti ili videti gde je usmerena energija rodenog.