Zodijak je naziv za grupe zvezda koje se nalaze na rubu Ekliptike (godišnja putanja Sunca), a kroz koje prolaze, odnosno tranzitiraju planete a prividno i Sunce. 

Astrološki znaci su prema razlicitim  kriterijumima podeljeni u više kategorija i to:

Prema osobinama:

Vatreni znaci: Lav, Strelac i Ovan  

Vatra je simbol sa temeljnim znacenjem, odgovara jugu, crvenoj boji, letu i srcu. Vatra je sunce i toplota i simbolizuje oplodjenje, ocišcenje i prosvetljenje, simbol Boga koji zivi i misli.

Zemljani znaci: Bik, Devica i Jarac

Zemlja je simbol plodnosti i obnove. Ona je pasivno savrsenstvo sa osobinama neznosti, podatnosti, smirenosti i trajne cvrstine.

 Vodeni znaci: Škorpija, Rak i Ribe  

Voda je simbol nesvesnih energija i bezoblicnih sila duše, kao i tajnih i nepoznatih motivacija. Voda je elemenat duhovnog preporoda.

Vazdusni znaci: Vodolija, Blizanci i Vage  

Vazduh je simbol nevidljivog zivota, sveobuhvatni pokretac koji procišcuje. To je sredina svetlosti meduplanetarnih vibracija, i put izmedu neba i zemlje.

 

Svakom elementu od ova cetiri pripada jos jedan:

Vatra - prostor

Zemlja - materija

Voda - energija

Vazduh - vreme

 

Prema dinamici:  

       Kardinalni znaci: Ovan, Rak, Vaga, Jarac  

Ovo su znaci osecanja, što znaci da osobe kojima se Sunce nalazi u jednom od ova cetiri znaka, pripadaju senzibilnom tipu licnosti, tipu kod koga su intelekt i volja manje izrazeni, nego što su osecanja.

 

      Fiksni znaci: Lav, Škorpion,Bik, Vodolija  

Ovo su znaci volje i možemo slobodno reci da osobe koje su rodene pod ovim znacima stvaraju svoj zivot i sudbinu snagom svoje licnosti i volje.

 

      Promenljivi znaci: Blizanci, Devica, Strelac, Ribe

Ovo su znaci intelekta, pa kada se odredenoj osobi Sunce nade u jednom od ova cetiri znaka, onda najcešce zivot i sudbinu ovih licnosti odreduje njihov intelekt, svest i znanje.