Francuska uoci revolucije


Ekonomski i drustveni odnosi.

U vreme kada je Engleska dozivljavala industrijsku revoluciju,Francuska je bila pretezno agrarna zemlja.Od oko 25 miliona stanovnika samo dva miliona nisu pripadala seljastvu.Francuska je u drugoj polovnin XVIII veka bila feudalno-apsoluticticka drzava. Postojanje feudalnih prava na zemlju sputavalo je razvoj zemljoradnje i industrije. Drustvo se u Francuskoj delilo u tri staleza:svestenstvo, plemstvo i treci stalez.

Svestenstvo je imalo veliki uticaj u drustvu i ubiralo je znatne prihode sa crkvenih imanja, ali nije bilo jedinstveno po sastavu i poreklu. Privilegovani polozaj uzivalo je vise svestenstvo - plemickog porekla, dok je nize svestenstvo imalo skromne prihode,pa je po polozaju bilo blize pripadnicima treceg staleza nego visem svestenstvu.

Plemstvo je bilo drugi privilegovani stalez u Francuskoj i sa svestenstvom je cinilo aristokratski deo francuskog drustva. Ekonomski polozaj plemstva obezbedjivali su feudaleni zemljisni posedi. Aristokratski deo drustva ubirao je prihode i od brojnih drzavnih sluzbi i penzija koje je kralj delio svestenstvu i plemstvu kao vladajucim stalezima.Nize plemstvo je, po svom ekonmskom polozaju i ugledu u drustvu, bilo znatno ispod visokog plemstva,ali je i ono ljubomorno cuvalo svoja feudalna prava.

Neprivilegovani deo francuskog drustva pripadao je trecem stalezu, koji je po socijalnom sastvau bio veoma raznorodan.Najbrojniju kategoriju treceg staleza cinili su seljaci.Iako nisu bili formalno vezani za zemljoposed svojih gospodara - plemica i svestenika, oni su bili optereceni brojinm feudalnim dazbinama. Crkvi su davali desetinu prizvoda,a drzavi brojne poreze. Nezadovoljstvo seljaka je bilo opste i oni su zeleli ukidanje feudalnih odnosa kako bi postali vlasnici zemlje koju su obradjivali.

Trecem stalezu je pripadalo i gradsko stanovnistvo,osim plemstva i svestenstva.tu se ubrajala i burzoazija koja se delila na : krupnu - bankare,krupne trgovce,vlasnike manufaktura i zakupce poreza,srednju - srednje trgovce, bogate zanatlije, i sitnu - zanatlije i sitne trgovce.Poseban sloj burzoazije je inteligencija iz redova treceg staleza: knjizevnici,naucnici,umetnici,kao i sitni i srednji sluzbenici,lekari, nastavnici, advokati i drugi.

 

Home