Tuberkuloza je hronična bakterijska infekcija koja je vodeći uzrok smrtnosti medju zaraznim bolestima u svijetu. Širi se putem zraka i obično inficira pluća, mada mogu biti zahvaćeni i drugi organi.

KO JE IZLOZEN RIZIKU OBOLJEVANJA:

 1. Zene-vodeci infektivni uzrocnik smrti zena koji ubija skoro milion zena svake godine.

 2. Djeca-obicno nisu zarazena,ali se zaraze od odraslih

 3. HIV pozitivne osobe-najvise HIV inficiranih osoba umire od tuberkuloze.To je jedina infekcija udruzena sa HIV-om koja se moze siriti putem zraka na HIV negativne osobe

 4. Izbjeglice-uslovi u izbjeglickim kampovima i sklonistima su cesto povoljni za sirenje tuberkuloze

 5. Putnici-migracije,putovanja i turizam u svijetu pomazu sirenje tuberkuloze.

UZROCNIK TUBERKULOZE

Glavni uzrok tuberkuloze u cijelom svijetu je bacil tuberkuloze(Mycobacterium tuberculosis),osim njega  uzrocnici su jos i Mycobacterium africanum u Zapadnoj Africi,zatim Mycobacterium bovis izaziva zarazu stoke koja se putem mlijeka prenosi na ljude,netuberkulozne mikobakterije(rijetko uzrokuju bolest)

 

PRENOSENJE BOLESTI

 1. Tuberkuloza je bolest koja se prenosi putem zraka.Vjerovatno se bolest ne prenosi preko licni predmeta koji pripadaju oboljelom od tuberkuloze,kao sto su odjeca,postaljena i drugih predmeta koje su oni dirali.Posto vecina zarazenih izbacuje relativno malo bacila,prenosenje tuberkuloze obicno nastaje nakon duzeg kontakta sa oboljelim,npr 50% sansi zarazavanja imaju osobe koje provedu 8 sati dnevno u toku 6 mjeseci ili 24 sata dnevno u toku dva mjeseca radeci ili ziveci sa nekim koje je obolio od ove bolesti.Tuberkuloza se siri sa osobe na osobu putem mikroskopskih kapljica koje se izbacuju iz pluca kada tuberkulozni bolesnik kaslje,kise,govori,pjeva ili se smije.Kapljice su sicusne i mogu ostati u zraku duze vrijeme,spremne da budu inhalirane.Ljudi koju se lijeceni odgovarajucim ljekovima najmanje dvije sedmice obicno nisu zarazni

 2. Zarazna mokraca i ostale izlucevine teoretski mogu biti izvor zaraze,ali su daleko manje vazne obicno zato jer sadrze relativno mali broj bacila.

BOLEST

Rizik za razvijanje aktivne tuberkuloze kod zarzenih je najveci u prvoj godini nakon infekcije,ali se aktivna bolest ponekad ne javi ni nakon mnogo godina kasnije.Aktivna tuberkuloza rezultira sirenjem bacila iz alveola putem krvi ili limfe na druga mjesta,obicno na neko drugo mjesto u plucima ili lokalne limfonode.u 15% slucajeva bacili uzrokuju bolest u drugim podrucjima,kao sto su koza,bubrezi ,kosti ili reproduktivni ili urinarni sistem.

 

KAD TREBA ZATRAZITI LIJECNICKU POMOC?

Ako bolesnik,dakle,pokazuje i jedan od slijedecih simptoma treba ga smatrati "sumljivim" da boluje od tuberkuloze:

 • kasalj duzi od tri sedmice

 • iskasljavanje krvi

 • bol u prsima duzi od tri sedmice

 • povisena temperatura duza od tri sedmice i nocno znojenje

 • gubitak apetita i tezine.

Svi ovi simptoni mogu nastati u uslijed neke druge bolesti,ali je potrebno ispitati iskasljaj,ako je bilo koji od simptona prisutan.

Ispitivanje iskasljaja je pouzdanije od radiograma pluca.Ako su tri iskasljaja negativna,odredi se jednostavno lijecenje(ne antituberkulotici),ali se nastavi sa ispitivanjem iskasljaja ukoliko simptomi ne prestanu,te i/ili poslati bolesnika u ambulantu gdje se lijeci tuberkuloza.