ZEMLJOTRESI ili trusovi su iznenadna kratkotrajna podrhtavanja pojedinih delova Zemljine kore. Prilikom zemljotresa zemljište se izdiže i spušta ili se horizontalno pomera , njiše.

Mesto u Zemljinoj kori gde potres nastaje naziva se hipocentar. On je obično na dubini između 10 i 60 km. Mesto na Zemljinoj površini iznad hipocentra, gde se zemljotres najjače oseća naziva se epicentar. U bližoj okolini epicentra preovlađuje vertikalno pomeranje terena, a udaljavanjem od epicentra ono je sve talasastije. Glavni udar zemljotresa u epicentru traje od 15 do 30 sekundi, a udaljavanjem od epicentra njegovo trajanje se produžava.

Kao i vulkanske erupcije, i zemljotresi se ubrajaju u najstrašnije prirodne katastrofe. Na zemlji se godišnje prosečno događa više od stotinu katastrofalnih zemljotresa.

Gyumri(Armenia) u decembru 1988. god.

Katastrofalni zemljotresi prouzrokuju ogromna razaranja; prilikom najjačih ruši se sve što je ljudskom rukom sagrađeno. Oni dovode i do promena u reljefu - pomeraju se brda, stvaraju se velike pukotine, obrazuju se nova jezera itd. Na primer, u toku zemljotresa u Kaliforniji (Amerika) 1906, godine stvorena je rasedna pukotina dugačka 432 km a široka 20 m. Zemljotres koji je u novije vreme odneo najviše ljudskih žrtava zbio se 1976. godine u Kini - kada je grad Tanšan, koji je imao 1,5 miliona stanovnika, sravnjen sa zemljom a poginulo je 655 237 ljudi.

Los Angeles 1994. god.

Na zemlji se izdvajaju trusne oblasti, u kojima se javljaju zemljotresi, i stabilne oblasti, u kojima zemljotresa uopšte nema. Uopšte uzev, zemljotresi se javljaju u svim oblastima venačnih planina, a to su oblasti u kojima kretanje masa u Zemljinoj kori još nije završeno. Najveće trusne oblasti su „vatreni pojas Pacifika“ i zemlje oko Sredozemnog mora. Najizrazitije trusne oblasti u našoj zemlji su primorje, Kopaonik i Panonska nizija.

 

 

POVRATAK NA GLAVNU STRANU