POSTOJI LI JOS SLICNIH SISTEMA?

Postoje li planete koje kruze oko zvijezda izvan Suncevog sistema? Ne znamo za sigurno, ali najnovija istrazivanja o 51 Pegasi, 70 Virginis i 47 Ursae Majoris pokazuju da postoji i samo rijetki to opovrgavaju. Evo sta znamo:

1.Nedavna posmatranja radio-valova gasnog oblaka Bok Globule B335 proizvele su slike materijala od kojeg se pravi novorodjena zvijezda (samo 150 000 godina stara). Ovaj fenomen odgovara teoriji o nastanku Suncevog sistema-postojao je veliki oblak gasa koji je kolabirao da bi se stvorila zvijezda.

2.Zvijezda G1229 ima oko 20 tijela mase Jupitera na rastojanju od 44AU. Objekat ove velicine najvjerovatnije je smedji patuljak, a ne planeta.

3.Ono sto bi mogla biti zvijezda oko koje kruzi planete i koja lici na nase Sunce jeste 51 Pegasi. Na nedavnoj konferenciji u Firenci Michel Mayor i Didier Queloz iz Geneva Observatory objasnili su da su posmatrali 51 Pegasi sa visoko rezolucijskim spektografom star's line-of-sight velocity se mijenja za 70 metara svaka 4.2 dana. Ovi brojevi ukazuju da samo 7 miliona kilometara od zvijezde lezi planeta i da joj je masa manja od Jupitera. Planeta samo 7 mil. km udaljena od zvijezde ima temperaturu od 1 000 stepeni. Isprva se mislilo da je to planeta slicna Merkuru, ali se sada zna da je  poput Jupitera,  samo oblak gasa koji je formiran od zvijezde.

4.17.1.96 Geoffrey Marcy i Paul Butler su objavili da su pronasli planete koje kruze oko 70 Virginis i 47 Ursae Majoris. 70 Vir je G5V zvijezda oko 78 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje; 47 UMa je G0V zvijezda 44 svj.god. udaljena od Zemlje. Koristili su istu metodu koja je koristena kada je pronadjena planeta koja kruzi oko 51 Pegasi.

  Planeta koja kruzi oko 70 Vir ima masu oko 9 puta vecu od Jupitera, a izracunata je i priblizna temperatura koja iznosi 85 stepeni Celzijusa, sto bi moglo omoguciti opstanak vode i drugih organskih molekula. Zvijezda 70 Vir je skoro identicna nasem Suncu iako nekoliko stotina stepeni hladnija i par biliona god. starija.

  Planeta koja kruzi oko 47 UM pronadjena je poslije osmogodisnjeg istrazivanja Lik Observatorije. Masa joj je oko tri puta veca od Jupitera, a radijus oko dva puta veci nego Zemljin. Pretpostavlja se da ova planeta takodje ima mjesta u svojoj atmosferi gdje je temperatura takva da omogucava tekucu vodu.

5.Od aprila 96 dr-i Marcy i Butler su otkrili jos jednu planetu koja ovaj put kruzi oko  zvijezde HR3522 oko 45 svjetlosnih god. od Zemlje. Pretpostavlja se da planeta ima masu koja iznosi 0.8 mase Jupitera. Moguce je da ce se jos planeta pojaviti oko 120 zvijezda koje oni posmatraju.