PANTEON


 

Hram posvecen SVIM BOGOVIMA morao je biti veoma spektakularan. Rimljani su stvorili Panteon sa velikom kupolom visokom 43 m jedna od najvecih ikad sagradjena. Da bi ucinili kupolu sto osvjetljenijom graditelji su koristili specijalni svijetli vulkanski kamen.

Prakticni Rimljani su ostavili veliki prostor u tavanici da bi svjetlost prodirala u gradjevinu i takodje su instalirali odvode za kisnicu. I danas Panteon izgleda skoro kao u stara vremena.

To je jedan od nekoliko hramova koji nije podlegao oronjavanju a kao svjedocenje vjestini rimskih graditelja posluzice postovanje i divljenje mnogih generacija.

Celnici Rima su se tu okupljali da bi slavili bogove.Ponekad su oni koristili hramove kao banke u kojima su cuvali blaga imperije.

Ceremonije u hramovima nisu bile odrzavane samo u cast bogova. Imperatori i senatori su kroz te ceremonije odrzavali red i opominjali narod na njihove duznosti u carstvu. Da bi se osvetili Rimljani su  pisali kletve i ostavljali ih u hramovima, nadajuci se da ce bogovi nanijeti zlo njihovim neprijateljima.