TEHNIKE SVIRANJA

APOYANDO

Apoyandom(tiskanjem) proizvodimo ton prstima i,m,a na taj nacin sto vrhom jagodice pomjeramo zicu iz ravnoteznog polozaja prema susjednoj,nizoj, zici,ka unutrasnjostikorpusa, do maksimalno moguceg udaljenja,a zatim je pustimo.

Prst kojim smo izazvali pomjeranje(tiskanje) zice se, poslije proizvodjenja tona,obavezno naslanja na susjednu po visini nizu zicu.

 

 

 

TIRANDO

 

 

Tirandom(cupanjem) proizvodimo ton prstima i,m,a na taj nacin sto vrhom jagodice izvedemo zicu iz ravnoteznog polozaja od korpusa ka susjednoj,nizoj,zici,do maksimalno moguceg udaljenja i pustimo je da zazvuci.Pri ovakvom izvodjenju tona prst se ne naslanja na susjednu nizu zicu.

Ovakvim nacinom proizvode se dvozvuci(terce,sekste),trozvuci,tonovi prilikom razlaganja koji nisu naglaseni,kao i pojedinacni tonovi koje ne zelimo da naglasimo.

 

Oba nacina proizvodjenja tona-apoyando i tirando-zavisno od vrha prsta kojim se izvode mogu se ostvariti:

  1. cistom jagodicom bez nokta

  2. noktom bez dodira jagodice

  3. jagodicom iza koje se nalazi nokat kao tvrda podloga

NAJPOGODNIJE JE PROIZVODITI TON JAGODICOM IZA KOJE SE NALAZI NOKAT ODREDJENE DUZINE.U TOM SLUCAJU DOBIJA SE TON SA SVIM KVALITETIMA KOJE DAJE CISTA JAGODICA,ALI I SA SJAJEM KOJI MU DAJE VRH NOKTA NA KOJI SE ONA NASLANJA