Osnovni pojmovi


    Amortizeri

    Blok motora

    Bregasta osovina

    Dinama

    Elektropokretač

    Filter za vazduh

    Glava cilindra

    Hladnjak

    Karburator

    Klip

    Klipnjača

    Koljenasto vratilo

    Svjećica    

 

    Nazad na početnu stranu


    Amortizeri su uređaji koji prigušuju neravnine puta, nagla skretanja i ostale brze promjene položaja točkova u cilju ugodnije vožnje i smanjenja opterećeja na šasiju automobila. 

    Blok motora je osnovni dio motora za koji su na odgovarajući način spojeni ostali dijelovi motora i agregati. Specijalna legura bloka motora otporna je na habanje sto obezbjedjuje dug zivot motoru.

    Klip se najjednostavnije može shvatiti kao pokretni zid komore koji je odgovoran za pokretanje motora. Zadaci klipa se mogu podijeliti u dve grupe:

   Klipnjača ima zadatak da poveže klip preko odgovarajuce osovinice sa koljenastim vratilom u cilju transformacije naizmjeničnog kretanja klipa u obrtno kretanje koljenastog vratila.

   Koljenasto vratilo najvažniji je dio motora s obzirom na funkciju koju obavlja. Zadatak vratila je da naizmjenično kretanje klipa transformiše u obrtno kretanje koje će se preko organa transmisije prenijeti na pogonske točkove.

   Glava cilindra spada u istovremeno najkomplikovanije i najvažnije dijelove motora. Izliveni u glavi cilindra su: komore za sagorijevanje, sjedišta sa navojem za svjećice, kanali za prolaz vode za hladjenje, kanali za prolaz ulja i prolazi za zavrtnje.

   Bregasta osovina je dobila svoj naziv po na njoj izvedenim brijegovima sa zadatkom da preko jednog određenog kinematskog sistema poluga obezbijede u prethodnom momentu po određenoj zakonitosti, otvaranje i zatvaranje ventila.

   Filter za vazduh ima funkciju da spriječi čestice prašine da dođu u karburator i izazovu začepljenje.

   Karburator je uređaj koji u svim uslovima rada motora obezbjeđuje smješu vazduha i goriva dovoljno dobru da omogući lako pokretanje motora.

   Hladnjak je sastavljen od vertikalnih cjevčica u kojima cirkuliše rashladna tečnost, a glavna funkcija mu je da hladi rashladnu tečnost da ne bi došlo do pregrijavanja.

   Dinama (električni generator) služi za napajanje vozila električnom energijom u toku rada motora.

   Elektropokretač je elektromotor koji dovodi motor do odredjenog broja obrtaja pri kom dolazi do paljenja.

   Svjećica se sastoji od elektrode koja od struje pravi varnicu i pali smjesu goriva i vazduha unutar stubline motora.