Djordje Petrovic-KARADJORDJE

 

Vrhovni Srpski vozd 1804-1813

Bio je vodja Prvog srpskog ustanka.Od mladosti se odupirao turskom nasiju; bio je stocar i seoski trgovac stokom, zatim hajduk i hrabar ratnik u ceti  frajkora kapetana Radica Petrovica u ratu 1788-1789, i najzad bljubasa u narodnoj vojsci koju je Beogradski vezir Mustafa -pasa vodio protiv Pazvan-Oglua.Po povratku janjcara u Beograd otisao je u hajduke i sa vidjenijim ljudima poceo da priprema otpor vecih razmjera. Izmakao je sjeci knezova i na zboru  u Orascu, 14.februara 1804. izabran je a vodju ustanka.Od marta mjeseca te iste godine Karadjordje se u sluzbenim dokumentima poceo pot  pisivati kao ''vozd'',''pervi predvoditelj'' ''vrhovni vodja''... Borbu protiv dahija je tezio da preusmjeri u oslobodilacki rat protiv Turske.Povezao je ustanicku Srbiju sa Austrijom i Rusijom.Insistirao je da Turci napuste Beograd, da se ukinu spahijski odnosi i unutrasnja autonomna uprava u Beogradskom pasaluku.1805. usledila je velika bitka na Misaru; krajem 1806. oslobodjen je Beograd a 1807. godine Sabac i Uzice.

1806.Rusija je sa Turskom potpisala tzv. ''Ickov mir'' po kom je Srbija trebala ostati vazalna knezevina Turskog carstva.Karadjordje to nije zelio, on je htio da sve Srbe potpuno oslobodi Turaka i da Srbija dobije potpunu nezavisnost, pa je 1907. nastavio rat sa Turskom oslanjajuci se i na pomoc Rusije. Medjutm , kako je Rusiju u to vrijeme napao Napoleon, francuski vladar,ona je bla prisiljena da sa Turskom skolpi primirje(28.V 1812.). Po tom dogovoru Srbija nije dobila nezavisnost,vec samo neke samouprave, a Turcima je bilo dozvoljeno da se vrate u oslobodjene gradove.

1813.godine je Karadjordje sa nekolicinom srpskih vojvoda prebjegao u Austriju.Stupio je u vezu sa grckom ''Heterijom'', organizacijom koja je ozbiljno racunala na njegovu ulogu u opstem ustanku  balkanskih hriscana(Grka,Srba,Bugara koji i stvorili veliku balkansku drzavu,po ugledu na Vizantiju). Karadjordje je izabran za vodju tog ustanka, pa je 1817. presao u Srbiju da se sa Milosem  Obrenovicem dogovori o zajednikoj akciji. Medjutim, Karadjordje je     11. jula 1817. godine  po nalogu Milosa Obrenovica , ubijen  u mjestu Radovanju kod Smedereva, a njegova glava je poslata sultanu.