Kralj Aleksandar I Karadjordjevic

Nasljednik prestola ( od 1909 ), regent Srbije (od 1914), regent Kraljevine Srba,Hrvata  i Slovenaca, kralj Kraljevine Jugoslavije

 

 

 

 

Rodjen je 17. juna 1888. godine na Cetinju.On je sin kralja Petra I i  Zorke, kcerke kralja  Crne Gore Nikole I . Petrovica.Skolovao se u Rusiji i Svajcarskoj,a od 1903. skolovanje nastavlja u Srbiji.Za prestolonaslednika je proglasen 1909. 1912\13 komandovao je u  tursko -srpskom ratu Prvom Srpskom armijom, koja je u slavnoj Kumanoskoj bici potukla Tursku vojsku, a Makedonci su ga s odusevljenjem docekali u Skoplju. Velikom pobjedom kod Bitolja ,prva armija je definitivno oslobodila Makedoniju od Turaka.Ucestvovao je u diplomatskim misijama u Evropi,ucestvovao je u svim bitkama i ratovima boreci se  u korist svog naroda i drzave.

1. decembra 1918.,nakon smrti kralja Petra I,Aleksandar je proglasen za kralja Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca.Aleksandar je odbacio ocev nacin vladavine.On je htio vladati apsolutisticki i zato je doslo do sukoba izmedju njega i Nikole Pasica, koji se zalagao za ustavnu i parlamentarnu monarhiju.1929.Aleksandar je uveo otvorenu diktaturu(sestojanuarska diktatura),Vladavina Kralja Aleksandra I je bila politicki i socijalno reakcionarna.

9.oktobra 1934. ubijen je dok je  bio u zvanicnoj posjeti u Marseju , od strane jedne ustaske organizacije.