Kralj Petar I Karadjordjevic

 

1903-1918 kralj Kraljevine Srba,Hrvata i Slovenaca

 

 

Karadjordjev unuk, skolovao se u Srbiji i u Svajcarskoj, a u Francuskoj je zavrsio vojnu skolu.1870\71 ucestvovao je u francusko-pruskom ratu, na strani Frncuske.Pod imenom  Petar Mrkonjic ucestvovao je u ustanku koji je izbio  u Hercegovini i Bosni 1875.Na presto u Srbiju dolazi tek u svojoj pedesetoj godini, nakon Majskog prevrata,kada je oborena dinastija Obrenovic sa prestola. Znao je da teznja za samovlascem i nezadovoljstvo naroda  moze dovesti do propasti kao sto je njegove prethodnike iz dinastije Obrenovica. Petar je ustanovio ustavnu-monarhiju,skupstinsku i vise stranacku slobodu.   Njegova odluka da vlada demokratski,kao i  iskreno i lojalno sprovodjenje te odluke, resilo je u Srbiji mnoga unutrasnja pitanja.Za vreme njegove vlade Srbija je dozivela veliki privredni napredak - razvijao se vodeni,zeljeznicki,drumski saobracaj,trgovina i zanatstvo.

Za Petra I kaze se da je vodio najpametnije ratove u istoriji naroda , a to su:1912.-Prvi balkanski rat i 1913.-Drugi balkanski rat.

1914. pod uticajem organizacije Crna ruka,Petar napusta presto, a na vlast dolazi njegov sin Aleksanadar. Kralj Petar je stvorio kraljevinu Srba,Hrvata i Slovenaca. U narodu je ostao poznat kao omiljeni i pravedni vladar koji je Slovenima donio oslobodjenje od Austrije nakon Prvog svjetskog rata.