DRUSTVO

 

   ISTORIJA

   Prvobitni stanovnici Barbadosa bili su Aravaci, koji su se doselili na ostrvo iz Juzne Amerike oko 500-te godine. Aravake su proterali Karibljani u XVI veku. Kad je 1625. godine kapetan Dzon Pauel osvojio ostrvo u ime britanskog kralja Dzemsa I, ono je vec bilo nenaseljeno. 1627. godine Pauel je doveo prvih 80 kolonista i osnovao grad Holtaun. Najveci deo stanovnistva se bavio proizvidnjom secerne repe i robovi za taj posao su dopremani iz Afrike. Danasnji stanovnici Barbadosa nazivaju se  Bajanci.

 

  RELIGIJA  

   Britanski uticaj u ovoj ostrvskoj zemlji se zadrzao narocito u religiji. Oko 60% stanovnistva su protestanti i to uglavnom Anglikanci i Metodisti. Vernici katolicke veroispovesti, kao i manje grupe Hindusa, Muslimana i Jevreja takodje zive na ostrvu. Prva jevrejska sinagoga na Barbadosu je izgradjena 1954. Religija igra veoma vaznu ulogu u zivotu velikog broja stanovnika, pogotovo zena i dece. Na slici levo: vernici u Bridztaunu se vracaju sa nedeljne molitve.

   

   OBRAZOVNI SISTEM

   Skolski sistem u Barbadosu je uredjen tako da osnovna i srednja skola traju 11 godina. U vecini skola vladaju stroga pravila i ucenici u tim skolama moraju da nose uniforme. Ovde vidimo da su se mnogi britanski obicaji zadrzali i u skolama. Specijalne skole takodje postoje i pohadjaju ih hendikepirana deca.  Vise skole su uglavnom slabo organizovane i nedostaje im strucni kadar. Zbog toga vlada daje stipendije za napredne ucenike koji sa tom stipendiom pohadjaju univerzitete na Jamajci ili Tobagu.

 

   SPORTOVI

   Kriket je nacionalni na Barbadosu. Bajanci takodje igraju fudbal,kosarku, sah, odbojku, ragbi i bejzbol. Barbados pruza velike mogucnisti za plivanje, surfanje, skijanje na vodi, jedrenje i mnoge druge sportove na vodi. Veliki broj koralnih grebena i raznovrstan posvodni svet nude velike mogucnosti za ronjenje i istrazivanje milionima godina talozenih sedimenata. Ostale sportske aktivnosti ukljucuju polo, tenis, konjske trke i golf. Nedeljni i praznicni izleti na plaze su veoma popularni. Muzika i ples igraju veoma vaznu ulogu u zivotu svih Bajanaca.