PODACI  I  BROJKE

                                                    

   OSNOVNI PODACI  

   Zvanicni naziv ove ostrvske drzave je Barbados. Glavni i ujedno najveci grad je Bridztaun.Povrsina je 430 km2, a broj stanovnika je oko 260 hiljada. Gustina naseljenosti je 603 st/km2.  Oficijelni jezik je engleski. Prosecan zivotni vek krece se oko 72 kod muskaraca i 78 godina kod zena. Urbanizovano je oko 49% ukupne povrsine drzave, dok je oko 51% jos uvek ruralna sredina.  Na slici levo luka u Bridztaunu.              

                                     

  EKONOMIJA  

   Monetana jedinica u Barbadosu je 1 Bds$ (barbadoski dolar). Najrazvijenije grane industrije su turizam, proizvodnja secera, laka industrija i proizvodnja raznih poluproizvoda za izvoz. Barbados izvozi: secer, morske plodove, rum, alkoholna pica i odecu, a uvozi: hranu, tehniku, gradjevinski materijal, gorivo i razne hemijske proizvode.Glavni trgovacki partneri Barbadosa su: SAD, Velika Britanija, Kanada, Jamajka, Japan, Santa Lusija i Trinidad i Tobago.

 

  VLADA

 Barbados je uredjen kao parlamentarna i demokratska drzava. Nezavisnost je stekao 1966. godine, nakon sto je istupio iz Velike Britanije. Pravo glasa u Barbadosu imaju sva lica starija od 18 godina. Kao nekadasnji clan Komonvelta, Barbados priznaje kraljicu Elizabetu II za vladara drzave. Nju predstavlja guverner. Kancelar je najuticajniji covek u Senatu, koji ima 28 clanova.  Zgrada Parlamenta nalazi se u Bridz taunu (slika levo).