Lav ima izuzetno snazno telo. Kod muzjaka je glava ukrasena grivom, a dugi rep se zavrsava kitnjastim cuperkom. Krzno je zlatnozuto.
   Lavovi su jedine zaista drustvene macke i zive u grupi koja se sastoji od jednog odraslog muzjaka, nekoliko zenki i mladunaca.
   Danas lavova u velikom broju ima samo u Africi, ali ih je nekad bilo u celom starom svetu.
   Postoje mnoge rase lavova koje se medjusobno razlikuju. U zavisnosti od zivotnih uslova i starosti, njihov izgled varira. Ukoliko im se griva osisa, oni nisu najvece macke; nadmasuju ih severni mandzurijski tigrovi. Lav je po svom izgledu i ponasanju svakako car zivotinja, ali se uzasno plasi male dece i rublja koje se obeseno na konopcu leluja po vetru. Nece se pribliziti ni dva metra malo zivotinji po imenu Zorilla. Iako je po svojoj prirodi lovac, moze se preko dana odmarati u krdu antilopa.
               
   Plen uglavnom love zenke, dok muzjaci samo lutaju i gone plen ka zenkama. Oni ne napadaju coveka osim ako nisu napadnuti, iznenadjeni, preplaseni ili ranjeni. Coveka napadaju u vreme izuzetne gladi ili cudnog zaraznog prestupnistva, koje ponekad pogadja citavu generaciju lavova i to obicno mlade koji se jos nisu parili. Ostareli usamljenici obicno odrzavaju zivot na racun sitnih glodara, skorpija...
   Ne zive u dzungli, sumi, pa cak ni u sumskom podrucju. Oni su zivotinje savana, travnatih ravnica, siprazja i polupustinja.
   Zenka na svet donosi u prosjeku 3 mladunca. Oni veoma brzo napreduju, cak i u zatocenistvu, zbog cega se dobro prodaju po ZOO vrtovima sirom sveta.