Inke

- drevni indijanski narod Južne Amerike -

 

U srednjem veku u južnoameričkim Andima, živeo je narod Inka. Država tih Indijanaca - domorodaca pružala se meridijanski oko 3 000 km od srednje Kolumbije preko Perua do srednjeg Čilea i Bolivije. Inke su bili slobodoljubljiv narod, ali i hrabri ratnici, bavili su se zemljoradnjom (gajili su kukuruz i krompir)  i rudarstvom (vadili su olovo, bakar, srebro i zlato). Bili su i dobri tkači, grnčari, graditelji; podizali su velike kamene gradjevine. Njihove tvrdjave, ostaci naselja i predmeta, ukrasi i nakit svedoče o zavidnoj kulturi, iako nisu imali pismo.
 

 

Kada su španski osvajači došli u Južnu Ameriku i saznali za obilje zlata Inka, počeli su da ih progone, ubijaju. Indijanci su se povukli u planinske gudure i guste šume, što im nije odgovaralo. Došljaci su ih progonili sve do istrebljenja.

   

Glavni grad Inka bio je Kusko u Peruu, bliže granici prema Boliviji nego primorskoj Limi. Taj grad na 3 486 m nadmorske visine postoji i danas i predstavlja najstarije stalno naselje Južne Amerike. Nalazi se na izvorištu reke Urubamba, čije vode preko reke Ukajali utiču u Amazon. Smatra se da je Kusko imao oko 100 000 stanovnika, četiri glavne ulice, šest hramova posvećenih Suncu, Mesecu ,zvezdama , svetlosti ,dugi. Imao je velike gradjevine, dvorce, tvrdjavu, mostove...Od tog grada je malo ostalo, a sadašnji Kusko je nastanjen potomcima i mešancima Inka. U njemu postoji Arheološki institut u kome se proučava istorija, život, tekovine nestalih Inka.