Iz novina


 

Amerika! To je san svih neobuzdanih ljudi, željnih avantura i dokazivanja svojih životnih principa. Kakav je život tamo? Kako obični Amerikanci žive?

            Upravo to su doživjeli učenicim banjalučke Gimnazije Tatjana Todić, Ljiljana Jovanović, koje su zajedno s učenikom Medicinske škole u Banja Luci Milanom Gruborom, učenicom Građevinske škole u Banja Luci Brankicom Štulom i učenicom Gimnazije u Gradišci Radanom Turjačanin, u pratnji profesorice banjalučke Gimnazije Radmile Jakovljević, posjetili Sjedinjene Američke Države u okviru programa SEEYLI (South East Europe Youth Leadership Institute). Pored navedenih, učesnici ovog programa bili su i učenici srednjih škola iz Makedonije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske i SR Jugoslavije-Kosova. Ukupno nas je bilo 75.

            Pred ovo putovanje, mi učesnici programa proveli smo tri dana u hotelu Centralno-evropskog univerziteta u Budimpešti, na pripremama za sve ono što nas je očekivalo u Americi.

            U Americi smo proveli čitav mjesec juli. Prvi dio našeg boravka boravili smo u kampusu Towson univerziteta, dok smo drugi dio boravka bili kod američkih porodica u Baltimore-u. Kad je u pitanju sam program, nama je tamo pružena mogućnost da učestvujemo u tri različita programa, od ukupno šest. To su bili:

  • Konflikt i sudski sistem;
  • Kongres;
  • Aktivizam mladih;
  • Politika borbe protiv droga;
  • Prava manjina;
  • Debata (američkog tipa) o oružju za masovno uništavanje.

Iako su se radionice za svaki od programa koji smo pohađali događale svakog dana, nama mladima nije bilo naporno jer nam je svaki od programa prezentovan na izuzetno pristupačan način kroz diskusije, izlete, istraživanja, glumu. Tada smo imali priliku da posjetimo sve značajnije kulturno-istorijske ustanove u Washingtonu D.C., Baltimoru i New Yorku. Između ostalog, vidjeli smo: National History Museum, US Holocaust Memorial Museum, Visionary Art Museum, Aquarium, National Galery of Art, National Air and Space Museum, Lincoln Memorial, Statue of Liberty, i još mnogo toga. Vidjeli smo i jednu predstavu na Broadwayu u New Yorku. Kao šlag na torti, posljednjeg dana boravili smo u Hersheyparku (Zabavni park), gdje smo se odlično proveli.

Nakon jednomjesečnog boravka u Americi, bilo je teško povratiti se u našu svakodnevnicu. Puni novog iskustva i znanja, odlučili smo da sve to prenesemo vama, našim školskim drugovima. Već od slijedećeg polugodišta omogućićemo vam da pohađate neke od radionica američkog tipa, kao i neku od debata.

  

Tatjana Todić