Sjedinjene Americke Drzave


 

Zvanični se zovu United States of America, skraćeno U.S.A ili U.S. Mnogo poznatija pod imenom Amerika, zemlja je Sjeverne Amerike, federalna republika od 50 država. Pored 48 kontinentalnih država koje su smještene srednjom širinom kontinenta, SAD u svom sastavu imaju i državu Aljasku, na sjeverozapadu kontinenta, kao i ostrvo državu Hawaii, u Pacifičkom okeanu.

SAD zauzimaju površinu od 9.529.063 km2 i imaju 270.262.000 stanovnika. Po površini, SAD su četvrta zemlja na svijetu (poslije Rusije, Kanade i Kine). Od ukupnog broja stanovnika 73,1% su bijelci, 12,0% crnci (Afro-amerikanci), 10,7 hispano- amerikanci, 3,5% azijati i 0,7% domoroci (Indijanci i Eskimi). Ukupni nacionalni dohodak iznosi 7.567,1 milijardi $, odnosno 28.495 $ po glavi stanovnika (per capita). Kao ilustracija visokog životnog standarda američkih građana, mogu poslužiti slijedeći pokazatelji: 84,9% domaćinstava posjeduje automobil; 93,9% telefon; 99,0% radio prijemnik; 98,3% TV; 68,4% klima uređaj; 77,1% mašinu za pranje rublja... Amerikanci dožive prosječno 73 godine života (muškarci) i 79 godine (žene).

 Glavni grad države je Washington, koji je sa Distriktom  Kolumbije (District of Columbia), osnovan 1790 godine. Najveći gradovi u SAD su: New York 7.380.000 stanovnika, Los Angeles 3.553.638, Chicago 2.721.547, zatim slijede Houston, Philadelphia, San Diego,... Glavna karakteristika SAD je klimatska raznolikost.

 

Prirodno okruženje varira od polarne do suptropke klime, pa od vlažnih kišnih šuma do suvih pustinja, zatim od grebenastih planinskih vrhova do ravnih prerija. Iako ukupni broj stanovnika SAD velik, na globalnom nivou, prosječna gustina naseljenosti iznosi samo 28,4 stanovnika na km2. Neka područja predstavljaju velike urbane koncentracije, a druga su potpuno nenaseljena.

 Vjerovatno ni jedna zemlja na svijetu nema nema toliko rasa, etničkih i kulturnih raznolikosti kao što imaju SAD. Kao dokaz za to je postojanje domorodaca (native Americans: Indijanci, Aleuti, Eskimi), crnaca-porijeklom iz Afrike, koji su dovoženi kao robovi u SAD. Nacionalna homogenost karkter je obogaćen,testiran,i konstantno bivan redefinisan od strane  desetina miliona imigranata koji  su došli ovdje nadajući se  boljim socijalnim,političkim,i ekonomskim prilikama  nego što su imali u zemljama iz kojih su došli..

 

SAD su najveća svjetsku ekonomska sila, koja godišnje izveze roba u vrijednosti od 803, 2 milijardi $, a uveze 612,1 milijardi $. Nacionalno bogatstvo je djelomično odraz njihovih bogatih prirodnih resursa i izuzetno velike agrikulturne proizvodnje. Takođe, SAD imaju visoko razvijenu industriju i tehnologiju.