Odijela su postala skoro neophodan sastavni dio opreme za ronjenje u posljednje vrijeme. Sportski ronioci pored osnovne (tzv. ABC ili "Laro") opreme koriste jos samo odijelo. Osnovna funkcija odijela je zastita od hladnoce, jer voda rashladjuje 25x brze od vazduha. Ronilacka odijela se prave od neoprena i raznih su debljina. Nemaju dzepove ali se na njima nose razni dodaci koji se za tijelo vezu kaisevima. Sva ronilacka odijela se mogu podijeliti u dve grupe: mokra i suva

-Mokra odijela su debljine od 1 do 5 mm, i koriste se za obicna ronjenja. mogu biti jednodijelna, ili visedjelna. Prva se sastoje iz kombinezona sa ili bez rukava, dok se ova druga mogu naci samo u obliku jakne, hlaca, sorceva, majica sa kratkim rukavima ili bez rukava, ili prsluka.

-Suva odijela su debljine od 5 do 25 mm, i koriste se samo na velikim hladnocama ili za poslove u ulju, jako prljavim vodama i slicno. Iskljucivo su jednodijelna, uz moguci prsluk kao dodatak.

   

Pored peraja, ronioci nose i podvodnu "obucu" odnosno cipele specijalno dizajnirane za tu svrhu. Koriste se za radove na dnu (iskopavanja, izvlacenja, sakupljanje...) Pravljene su od gumiranog platna i imaju termo izolaciju. Djon je pravljen od debelog sloja gume, a nekada je i punjen olovom, zavisno od svrhe koristenja. Obuca ne moze da se nosi ispod peraja.

 

Rukavice se koriste kao dodatak standardnom odijelu, kao zastita od hladnoce, i zastita pri razlicitim radovima koji se izvode pod vodom... Prave se u raznim bojama i skoro svim velicinama

a nekada su posebne boje radi vidljivosti ronilackih znakova pod vodom. Kao i obicne rukavice, i ronilacke rukavice se prave u varijantama sa tri ili pet prstiju, zavisno od proizvodjaca.

[Oprema]