Sta su hijeroglifi ?

Prvobitno egipatsko pismo bilo je slikovno pismo- hijeroglifi. Male slike predmeta oznacavale su sam taj predmet i radnju koja je mogla njime da se vrsi. Pismo se pomocu trske tintom nanosilo na trake nacinjene od stabla biljke papirus i na krhotine lonaca.

"HIJEROGLIF" znaci sveti urez, sveto slovo. Zapravo, to nije tacan naziv za pismo starih Egipcana. Tako su stari Grci nazvali te znakove kad su ih prvi put vidjeli, jer su mislili da su ih pisali svestenici u obredne svrhe.

Egipatski hijeroglifi predstavljaju jedan od najstarijih sastava pisanja- neki natpisi poticu cak iz doba prije 3000 godina.

Egipcani su u pocetku upotrebljavali jednostavni oblik slikovnog pisma, kao sto cine svi primitivni narodi sirom svijeta. Hijeroglifi su jednostavno bili crtezi, od kojih je svaki predstavljao neki predmet iz zivota. Kolut je predstavljao Sunce, srp Mjesec, valovita crta vodu, ljudska figura covjeka, itd.

Ali, ti PIKTOGRAMI nisu mogli prikazati ono sto nije bilo vidljivo- misli, svjetlost, dan. Zbog toga su vremenom hijeroglifi postali simboli pojmova , a ne slike predmeta. Kolut je moguce znacio 'dan', a ne samo Sunce, dok bi neki drugi simbol oznacavao 'okretanje'. Znakovi koji predstavljaju pojmove zovu se IDEOGRAMI.

Kao iduci korak u razvoju hijeroglifa crtezi predmeta vise nisu predstavljali same te predmete , nego glasove ili slogove. Takvi hijeroglifi, koji se koriste kao glasovni znakovi, zovu se FONOGRAMI.

Na taj nacin Egipcani su mogli pisati bilo koju rijec, bez obzira je li znacila neki predmet ciju su sliku mogli nacrtati ili ne. Od fonograma su nastali citavi nizovi znakova, od kojih svaki predstavlja po jedan glas. U pisanom su jeziku Egipcani upotrebljavali samo suglasnike. Na primjer, rijec 'piti' pisali su kao 'pt', naravno upotrebljavajuci egipatsku rijec za pojam pijenja. Takodje su nastavili upotrebljavati stare znakove - idiograme, piktograme i fonograme- koje su kombinovali. Vremenom je nacin pisanja postao toliko slozen da ga obicni ljudi vise nisu mogli razumjeti.