KAIRO

Kairo, prestonica Egipta, je najveci grad na africkom kontinentu. Centar Kaira, osvijetljen u noci, predstavlja pravi praznik za oci. Na ulicama grada vlada potpuna konfuzija I dezorganizacija. Za divno cudo, ovaj "sistem" I te kako funkcionise, on diktira tempo zivota u ovom gradu I daje poseban "ritam" nocnom zivotu egipatske prestonice. Jedan od simbola modernog Kaira, jedna od najsavremenijih gradjevina svakako je veliki TORANJ, izgradjen fondacijom ruske vlade. Sa njegovog vrha pruza se nezaboravan, spektakularan pogled na centar grada.

Nekad stara lovacka kuca, a danas poznati hotel, MENA HOUSE, nalazi se na oko sat voznje od Kaira, smjestena u podnozju VELIKE PIRAMIDE. Rana jutarnja setnja oko ovog zdanja, mjesta predaha I odmora mnogih umornih putnika , omogucava interesantan pogled na VELIKU PIRAMIDU.

EGIPATSKI MUZEJ predstavlja moderno "utociste" I posljednju stanicu za vecinu cuvenih, drevnih egipatskih otkrica I arheoloskih blaga, od kojih je svakako najegzoticnije otkrice TUTANKAMONOVE GROBNICE.

 

Siroki bulevari I ulice Kaira, na kojima danonocno vlada neopisiva guzva, poznati su prizor zapadnjacima. Medjutim, da bi se uistinu osjetila mjesavina razlicitih kultura I uticaja u ovom gradu, mora se kretati lokalnim , malim ulicama, sokacima I pijacama.

Dzamija IBN TULUN, izgradjena oko 878. Godine p.n.e, najstarija je dzamija u islamskom dijelu Kaira.

Zastitni znak Kaira, najgusce naseljenog egipatskog grada, su visoki, tanki, ornamentima ukraseni minareti koji, cini se, dosezu do neba.

Prilaz DZAMIJI SULTANA HASANA zaista je zastrasujuci – okruzen ovom dzamijom s lijeve I EL RIFA’I dzamijom s desne strane, kao I mnostvom zidina, covjek se zaista osjeca poniznim.

Dzamija MUHAMMAD ALI, okupana svjetloscu jutarnjeg sunca, svakako predstavlja jedan od najspektakularnijih spomenika grada Kaira.