VISORAVAN U GIZI

Smjestena zapadno od rijeke Nil, visoravan u Gizi granici sa pustinjom Saharom i izdize se u svoj svojoj slavi, ljepoti i velicanstvenosti i pokazuje svoju vaznost. Ovo je mjesto cijom je potpunom , ogromnom eksploatacijom rukovodio drevni kralj Khufu, jos dok je cuvena visoravan u Gizi maltene bila nepoznata-dok se tek nazirala kroz maglu. Na ovom mjestu, vjecni zivot zacijelo je bio "odobren" izgradnjom savrsene piramide kralja Khufua. Ovdje su , naravno, ranije gradjene i mnoge druge piramide, medjutim, nijedna od njih nije, a ni nece nikad, dosegnunti genijalnost, gracioznost I posebnost VELIKE PIRAMIDE kralja Khufua. Ona se na istom mjestu nalazi i danas, ona stoji ovdje poput nijemog svjedoka svih dogadjaja koji su uslijedili odmah nakon kraljeve odluke da se piramida I izgradi na ovom mjestu. Cudnovato, ali, Khufu je odlucio da svoju piramidu izgradi na samo jednom dijelu, tj, na samo jednoj strani najviseg dijela visoravni. Mozda je ovaj odjeljak zahtijevao manje rada oko podizanja kamena temeljca piramide. Danas, zahvaljujuci mnogobrojnim dokazima, mi mozemo pretpostaviti kako je izgledala gradnja piramide. Projekat ovakvih razmjera I provodjenje istog u djelo zahtijevao je mnostvo ljudi(radne snage), alatki, hrane… Tragovi svega ovog su pronadjeni-cak je iskopano i malo selo , specijalno izgradjeno za tu priliku, koje je trebalo ga "ugosti" odredjen broj ljudi-radne snage, potrebnih da se izgradi najveca piramida. Zidni crtezi koji vjerodostojno prikazuju scene gradnje nalaze se u vecini gornjih komora piramide, komora u, kako je ranije planirano, nicija noga nije trebala krociti.

Slijedeci Khufuovu zamisao, dvojica njegovih nasljednika takodje su izgradili I svoje piramide na platou. Njegov sin, Kefren, svoju piramidu podigao je na najvisem dijelu platoa I na taj nacin postigao je da se njegova piramida cini najvisom. Zapravo, Kefrenova piramida bila je niza od Khufuove. Kefren je takodje svojom duznoscu smatrao I stvaranje velike Sfinge I njeno postavljanje u liniju sa piramidom. Najmanja, Menkaurova piramida, predstavlja zadnji pokusaj, tj, zadnju piramidu izgradjenu na ovom prostoru. Menkaurova piramida je takodje dozivjela sudbinu drugih piramida I grobnica, koje su se ponavljale u egipatskoj istoriji-kralj je umro prije nego sto je njegova grobnica bila zavrsena.

VELIKA PIRAMIDA- Prva stanica u obilasku visoravni u Gizi je VELIKA PIRAMIDA kralja iz IV dinastije, Khufua. Ovo je prva piramida izgradjena u Gizi I smatra se da ona predstavlja vrhunac u "eri piramida". Ova piramida sadrzi niz hodnika I komora, kakvih nema u nijednoj drugoj piramidi, koji "idu uzvodno", tj, vode ka njenom vrhu. Takodje, u dnu piramide, na njenoj desnoj strani, nalazi se poseban muzej u kojem se nalazi camac star preko 5000 godina. On predstavlja samo jedan dio bogatog , unikatnog, unutrasnjeg uredjenja.

KEFRENOVA PIRAMIDA- Kefrenova piramida (Kefren je bio Khufuov sin) poznata je kao druga najveca piramida u Egiptu I od VELIKE PIRAMIDE niza je svega desetak metara-takav utisak odaje ova piramida kad se posmatra sa istocne strane , zajedno sa nekoliko grobnica ispred nje. Ostaci njene originalne "obloge" jos uvijek su prisutni na samom vrhu njene strukture. Mada se Kefrenova piramida moze pohvaliti tim da raspolaze sa cak dva ulaza, u funkciji je samo jedan, kroz koji se moze istraziti I upoznati unutrasnjost ove velicanstvene Kefrenove gradjevine.

MIKERINOVA PIRAMIDA- Mnogo manja od prethodne dvije piramide, Mikerinova piramida imala je tri pomocne piramide. Takodje su I neki dijelovi njenog zagrobnog hrama ostali netaknuti. Mikerinova piramida u svojoj unutrasnjosti takodje je I sadrzala posebnu prostoriju namijenjenu sahranjivanju nekog od clanova kraljevske porodice, ili cak kralja licno.

VELIKA SFINGA- Cuvena egipatska Sfinga. Glava kralja, tijelo lava. Ovaj dzin isklesan je iz ogromne stijene na kojoj zapravo lezi. Nedavno je obnovljena I moze se jako dobro "upoznati" I prouciti sa svih strana- cak joj se moze zaviriti I izmedju sapa.