sfinga_mala.jpg (3782 bytes)misterija_text.jpg (3991 bytes)sfinga_text.jpg (3049 bytes)

Da li ste se ikad zapitali sta znaci SFINGA? Sastoji se od ljudske glave (znak Vodolije), poprsja bika (znak Bika), orlovih krila (znak Skorpije) i straznjeg dijela (znak Lava). Sfinga sadrzi u sebi prirodni i astroloski princip, cetiri kljucna znaka zodijaka, od kojih svaki predstavlja jednu cetvrtinu zivota, jedno godisnje doba i drustveno uredjenje (cetiri elementa:vazduh, voda, vatra i zemlja). Bik simbolizuje proljece, djetinjstvo, prvobitno doba i drustveno uredjenje, zadovoljavanje primarnih bioloskih instinkata. Lav predstavlja ljeto, mladost, sjaj i bljesak carstva i kraljevina. Krila orla sadrze u sebi znak Skorpije, jesen, zrelost, rat, umrianje. Lik orla nalazi se na zastavama i grbovima nekih drzava. Covjekova glava simbolizuje starost, zimu.

Velika Sfinga, kasnije statua boga Harmakhisa, jos krije istinu o sebi. Pretpostavlja se da je trebala cuvati piramide-grobnice faraona. To saznajemo iz plocice koja je dio monumenta, podignutog 1400 godina p.n.e, s namjerom da ocuva zemlju i mrtve.

rest-sfinga.jpg (13523 bytes)Arapski pisci pisali su o Sfingi kao ocu uzasa-jedan od njih, Abd al Latif, pise da o Sfingi ne treba govoriti lose, jer to moze izazvati zlo. Plinije je nazvao Sfingu "zacaranom tisinom". Nakon posjete Sfingi, Plutarh je napisao:"Nisam uspio odgonetnuti misteriju Sfinge, nego sam je samo naslutio. Ona sadrzi Znanje."

Nekada je Sfinga imala cuvare i svestenike koji su se zvali cuvari smrti i istine, a ima ih mozda i danas. Nekadasnji cuvari imali su magicnu moc, jer su znali shvatiti "govor" Sfinge-ona je javljala vijesti i prorocanstva koja su svestenici u transu zapisivali u tajnosti, na papiruse koje je mogao citati samo faraon. Na temelju tih zapisa, faraoni su stvarali drzavno uredjenje Egipta, pisali zakon i odredbe.

Prema predanju, oko 1400 godina p.n.e, jedan mladi princ, umoran od lova, sjeo je na pijesak ispred piramida da se odmori. Ocaran ljepotom tog kraja, mladic se vratio i polozio cvijece u cast egipatskog boga Horusa, zastitnika sjedinjenja zemlje i neba. Mladicu se ukazao bog Horus, trazeci da s tog mjesta iskopa iz pijeska Sfingu, a za uzvrat mu je obecao da ce postati faraon. Mladic je ucinio sto ga je Horus zamolio-u kratkom roku postao je faraon Tuthmosis IV.

Posve je sigurno da Sfingu ne treba nicim uvrijediti, niti ostetiti-time bi se izazvalo prokletstvo koje ona cuva. Napoleonova vojska bombardovala je Sfingu iz topova i ostetila joj lik. Odmah su se pocele dogadjati nesrece, koje su zauvijek pokopale Napoleonov san o velikom carstvu i slavi-preko Egipta, Napoleon I htio je doci do daleke Indije, putem do nje osvojiti sve zemlje i stvoriti od njih veliko carstvo. Uz pomoc plemena ubica s obliznje planine, Napoleon je sa svojom vojskom masakrirao stanovnistvo. Pod ucinkom droge, oni su sijali uzas koji je prenerazio cak i Napoleonu prijateljske zemlje- tako pise Pjer Karpi u svojoj knjizi "O dinastiji Napoleona".

vjecnicuvar.jpg (14823 bytes)

Sfinga se osvetila. Napoleon I umro je sam, bolestan, u izgnanstvu u stranoj zemlji. Napoleon II i Napoleon III rodili su se tesko bolesni i nikakvi lijekovi ih nisu spasili. Umrli su u progonstvu, u tudjoj zemlji, u teskim uslovima, bez ljubavi. Ista sudbina snasla je i Napoleona IV-on je , doduse, ozdravio od svete vode iz Lurda, koju je njegovoj majci donijela jedna dvorska dama, ali je umro sam u progonstvu, u inostranstvu.

Prokletstvo Sfinge prestalo je s posljednjim izdankom loze Napoleona.