• Istrazivanje i otkrice Maya u 19. vijeku je bilo dramaticno i zagonetno.Spomenici Maya su bili tako impresivni da su mnogi naucnici smatrali da autohtoni Amerikanci nisu bili u stanju napraviti tako nesto i pripisali su ih bijelim doseljenicima, kao sto su legendarnih Deset izgubljenih plemena Izraela.
  • Rad Johna L. Stephensa,americkog advokata, i Fredericka Catherwooda,britanskog umjetnika, je upoznao javnost sa postojbinom Maya i podrzao teoriju o autohtonom porijeklu civilizacije Maya. Godine 1839. oni su krenuli u Kopan kako bi proucavali rusevine toga grada kao i bilo koje druge na koje bi naisli.Stephenov izvjestaj nam daje prvi precizan opis 144 nalazista civilizacije Maya,a Catherwood,koji je morao nositi rukavice kako bi se branio od komaraca ,je nacinio isto tako precizne crteze spomenika i pisma Maya.
  • Jos jedan kasniji pionir u istrazivanju civilizacije Maya je bio Englez Alfred Percival,koji je posjetio podrucje Maya u periodu izmedju 1881 i 1894.,i za to vrijeme vidio razne lokalitete ukljucujuci Cicen Icu,Kopan ,Tikal i Palenkue.Percivalovi planovi nalazista , crtezi,fotografije i papir-mase kalupi mnogih skulptura i natpisa su postavili standard za kasnija istrazivanja Maya.

                                                     Nazad