ANATOMIJA PCELA

        Tijelo

        Glava

        Grudi

        Trbuh

        Noge

        Krila

        Misici

        Zaoka

 

TIJELO . Pcelinje tijelo obavijeno je cvrstom hitinskom opnom, koja se naziva oklop ili kozni skelet.Opna se sastoji iz dva sloja: spoljasnjeg-cvrstog i vrlo otpornog, i unutrasnjeg-mekog sloja.Tijelo pcele sastoji se iz tri dijela:glave, grudi i trbuha.

GLAVA . Na glavi su dva pipka i dva velika slozena oka, na celu tri mala prosta oka i usni organi, a u glavi se nalazi mozak, zdrelne, pljuvacne i mlijecne zlijezde.

GRUDI . Grudi pcele sastoje se od cetiri srasla prsljena.Prsljenovi su tijesno spojeni jedan uz drugi,  tako da se jedva razlikuju.Na grudima su pricvrscena dva para krila i tri para nogu.

TRBUH . Sastoji se od deset prstenova, od kojih je samo sest vidljivih.Elasticna opna dozvoljava da se jedan prsten uvlaci u drugi.U trbuhu su smesteni organi za varenje, organi za disanje, krvotok, nervni organi,  zlijezde sa otrovom i zaokom i Malpigijevi sudovi

NOGE . Na donjoj strani svakog od tri grudna prstena pricvrcen je po jedan par nogu. Najkrace su prednje, zatim srednje, a najduze su zadnje noge. Svaka noga sastoji se od pet clanaka: kuka, butnog prstena, buta, goleni i stopala. Sva tri para nogu obrasla su dlacicama za skupljanje cvijetnog praha i odrzavanje cistoce. Za izradu saca, za penjanje po glatkim predmetima i iznosenje mrtvih pcela iz kosnice, na krajevima sva tri para nogu nalaze se po dvije kandzice.

KRILA . Pcele imaju dva para krila. Prednja krila su mnogo veca od zadnjih i pricvrscena su za drugi grudni prsljen, a zadnja za treci prsljen. Krilo se sastoji od dvije veoma prozracne i tanke  opne, koje su cvrsto spojene jedna s drugom. Opna je prozeta hitinskim zaokama kroz koje prolaze dusnjaci, krvne zatoke i zivci. Prednja krila sluze iskljucivo za uzletanje i upravljanje letom na bilo koju stranu.

MISICI . Misici pcela nisu skupljeni u snopove kao u kicmenjaka, vec predstavljaju pojedina vlakna. Rad  muskulature pcele regulise nervni sistem. Pcele imaju neobicno veliku snagu misica. Po ravnoj povrsini pcela moze da vuce teret dvadeset puta tezi od nje.

ZAOKA . Za odbranu svog drustva pcela koriste zaoku. Zaoka je slozen aparat koji se sastoji od veceg broja organa smjestenih u zaocnoj komorici. U sastav tog aparata ulaze: zaoka, zaocni pici, tri zlijezde i otrovni mjehur. Zaoku imaju matice i pcele radilice, dok je trut nema.

nazad na naslovnu stranicu