PCELINJE DRUSTVO


     Pcele ne zive same u prirodi. One imaju svoju porodicu van koje za duze vrijme ne mogu opstati. Svaka pcelinja zajednica sastoji se od matice, pcela radilica i trutova. Takva jedna pcelinj zajednica naziva se pcelinje drustvo ili pcelinja poridica. Svaki clan te porodice ima odredjene duznosti. 


MATICA. Narodi zapadne Evrope i Amerike nazivaju maticu kraljicom pcela. Topokazuje da je uloga matice u pcelinjem drustvu pogresno shvacena. Stari Sloveni su tacnije odredili njenu ulogu kad su je nazvali majkom, matkom ili maticom. Jedini zadatak matice je u tome da nosi jaja, i to ona cini punih osam do deset mjeseci u godini. Za vrijeme svog zivota, koji traje 4-5 godina (mada moze zivjeti i do 7 godina), matica snese preko milion i po jaja. Svako pcelinje drustvo ima samo jednu maticu. Dvije matice u jednom drustvu se ne trpe: ako se u blizini jedne pojavi druga, odmah nastaje borba u kojoj jedna od njih bude ubijena.
Tijelo matice je nesto duze i vitkije od tijela radilice i truta. Glava joj je skoro srcastog oblika i jako maljava, grudi siroke, noge duze i jace od nogu radilica. Zaoka matice je povijene nadole i sluzi joj za borbu sa drugom maticom.

PCELE RADILICE. Radilice su stalni i mnogobrojni clanovi pcelinjeg drustva i cine njegovu glavnu snagu.Prema broju radilca ocijenjuje se jacina pcelinjeg drustva. Pcela radilica je manja od matice i  truta,njeno tijelo je sastavljeno od vise prstenova koji su, kao i kad matice i truta, grupisani u tri glavna dijela:glava, grudi, trbuh.Na glavi se nalaze oci, pipci i usta sa dugim jezikom obraslim sitnim dlacicama, tako da pcela njime lako posise nektar.Na grudim se nalaze tri para nogu za hodanje i skupljanje polena.Na ledjnoj strani nalaze se dva para snaznih opnastih krila.

TRUTOVI . Trtutovi su muzjaci u pcelinjem drustvu i njihova uloga svodi se na oplodjavanje maldih matica.Ranije se mislilo da zagrijavaju leglo, medjutim dokazano je da to nije tacno.Trutovi imjau jaka krila i velike oci, sto im u letu omogucava da opaze i sustignu maticu.Trutovi nemaju zaocni aparat niti tako dobro razvijen usni aparat kao radilice, ni dugacak jezik za sakupljanje nektara.Ostali organi slicni su kao kod pcele radilice.

nazad na naslovnu stranicu