KRITIČKI OSVRT

SUKOB STAROG I NOVOG 

      Sremac lagano i majstorski razvija pricu. Postepeno uvodi u situaciju i upoznaje citaoca sa akterima price.
Zona je bila svjesna svoje ljepote i uzivala je da se neko okreće za njom, da uzise i prizeljkuje je. Ali ona vodi lukavu igru:"da jednim pogledom ohrabri koga, da mu ulije neke nade, da ga zaludi, a posle da ga odbaci". Nju nisu zanimali oni koji se za njom okrecu, nego oni koji je nisu primjcivali, već ravnousno prolazili kraj nje. Jos kao djevojcica je zapazila Mana kujundziju, posmatrala ga i krisom uzdisala za njim. Kako je odrastala tako su joj ukucani punili glavu time ko je ona i cija je ona: "Pomisli se na koga si kerka"! Na drugoj strani mane kujundzija je vodio svoju igru. Zona mu je bila simpaticna još kao djevojcica, a sada, kao zrela djevojka, izazivala je u njegovoj dusi kosmare. Ali kada treba da se sretne sa Zonom nece da je pogleda. To je pogadjalo Zoninu sujetu i ljutilo je. U toj igri skrivenih pogleda i potisnutih ceznji sukobljavali su se ljubav i ceznja, na jednoj strani, i ponos i prkos na drugoj strani.
Pisac ce i dalje nastaviti da predocava psiholoska stanja svojih junaka. Kad se Mane uhvati u kolo do Zone "ona ga samo ovlas pogleda, dade okom znak Vaski i ova se odmah uhvati u kolo i rastavi Mancu od Zone". Manu se steglo grlo, u ustima mu gorko i suvo. Kad je zasviralo novo kolo on se uhvatio do lijepe i sirote Kaline. Zoni je doslo nesto tesko. U njoj se javlja srcba, poziva Kalinu sebi i pocinje da ja vrijedja. Posle nekoliko dana po Vaski salje Manetu pozdrav.
 

      Manetova tetka Doka ne odustaje od Zone i odlazi hadzi-Zamfiru. Nailazi na smijeh i odbijanje. To ju je razgnjevilo i kroz nju je progovorio srednji stalez. Njene rijeci su izrazile stvarno stanje: staro je venulo i propadalo, corbadzijske porodice gube moc, a nove snage nadiru sve jace. Zoni je godilo sto pripada corbadzijskoj porodici, ali ce joj to jednog trenutka zasmetati jer ce shvatiti da su takve prepreke neprirodne i da donose samo patnju i nesrecu.
       Rijec "kuce u casire" duboko je povrijedila Maneta. Bio je povrijedjen i porazen. Koliko je bio povrijedjen tim rijecima pokazuje san u kojem je vidio sebe kao kuce koje igra kolo. Te Zamfirove rijeci i Zonin prezriv smijeh pri susretu na ulici, podstakli su u njemu zelju za osvetom. Sa drugom Mitancom i tetkom Dokom izveo je inscenaciju otmice Zone. Po varosi je pukla bruka da je Zona pobjegulja. Pozurili su da udaju Zonu za Manulać
ca, ali bezuspjesno. Hadzi-Zamfir odlazi Manetu ali Mane ne reaguje. Zona mu je poslala sefteliju po Vaski i to je bio znak da moze da bude njegova. 

     U osnovi price je ljubav ali i odnos starog i novog.  Olicenje starog je hadzi-Zamfir: njegova proslost obiljezena je materijalnom i duhovnom moci: posjedovao je ogromno imanje, uzivao veliki ugled kod Turaka i domaceg zivlja. Njegovo vrijeme je prošslo, ali on zivi tim starim zivotom i navikama, sjecajuci se sa sjetom proslih vremena, prijatelja. Staro je utkano u shvatanje zena iz hadzi-Zamfirove porodice, kao bedem proslog. I u rezonovanju srednjeg sloja- Manine majke Jevde i Mana je staro u svijesti. Mane je svjestan ugleda Zonine kuce kao i da se klasna ograda ne moze ukloniti. Olicenje novog je Mitanca koji ima problema sa svojim ocem, jer im se naravi i shvatanja sukobljavaju. Mane kujundzija je predstavnik novoga. Brzo je dosao do svog ducana sto je obiljezje staleskog statusa, uzivao je veliki ugled i imao puno prijatelja. Njega odlikuje fizicka i duhovna snaga kao i okrenutost zivotu i uzivanju. On je lijep mladic, najbolji igrac u kolu, lovac, putnik i posjetilac cuvenih kafana. On je suprostavljen cuvenoj hadzijskoj porodici, a zbog hadzijske kceri, koju je, zbog njene ljepote i pjesma opjevala.

NAZAD