Nikola Tesla

  Skolovanje
  Hronologija
  Osnovna otkrica
  Tesla u knjizevnosti
  Tesline misli
  Galerija slika
  Kviz

       BIOGRAFIJA:Nikola Tesla je bio cetvrto dete Djuke i Milutina Tesle.Rodjen je tacno u ponoc izmedju 10. i 11. jula 1856,u Smiljanu u Lici.Bio je to povod za veliko slavlje jer se u tom kraju, kao i svuda medju Srbima, musko dete tradicionalno vise ceni od zenskog.Dete je krsteno u crkvi Sv.Petra i Pavla, ali je dete bilo jako slabo i bolesno tako da su roditelji mislila da ce umreti.Nikola je dobio ime po jednom i drugom dedi.
Prvih devet godina Nikola je proveo u Smiljanu.Posto su svi clanovi porodice bili jako zauzeti, glavna odlika teslinog detinjstva postaje usamljenost.U njegovim secanjima se tokom zivota, detinjstvo javlja kao cudesna bajka u kojoj glavne uloge nemaju clanovi porodice, nego zivotinje kojima je bio okruzen.Ipak njegovo bi se detinjstvo moglo nazvati srecnim da nije bilo jednog tragicnog dogadja koji je porodici tesko pao.

       Nikolin stariji brat Dane je pao sa konja i zadobio smrtonosne povrede.Starijeg sina Djuka i Milutin nisu nikada preboleli,a Nikola je odrastao pod pritiskom da je imao brata koga nikada nece moci da dostigne.Jula 1863. godine Nikola odlazi iz Smiljana.Skolovanje nastavlja u Gospicu.Od 1870.boravi u Rakovcu kod Karlovca.tu pohadja visu realnu skolu.Zanimljivo je da je buduci genija na polju fizike na kraju prvog polugodista 7.razreda iz matematike,fizike i nacrtne geometrije bio dovoljan.Maturirao je 1873.i posle prepirke sa ocem,koji ga je zeleo poslati na studije bogoslovije, Nikola odlazi u Grac gde upisuje politehniku.Njegovi uspesi na studiju su bili neobicni velike i izazvali su paznju profesora.Punocu studentskog zivota remetila je materijalna oskudica.Stipendija nije bila dovoljna, pa je tesla odlucio da se za pomoc obrati Matici srpskoj.Ai ovo drustvo nije pomoglo Nikoli zato sto je vec primao stipendiju.Brzo se Nikola nasao na listi duznika,a na trecoj godini studija predaje se nemaru i neodgovornosti, sve vise zamenjujuci fakultet kafanom.Od 1878.godine Tesla vise nije student politehnike u Gracu.

Iz Graca Tesla odlazi u Maribor,a posle u Gospic.Ubrzo mu umire otac.U Gospicu radi kao suplent u gimnaziji.Pocetkom januara 1880.otputovao je u Prag da nastavi studije i ispuni ocevu zelju.