Vlade Divac

Pocetak karijere jednog od najvecih domaih kosarkasa u istoriji ovog sporta, vezuje se za beogradski Partizan, tim u kome je Divac odigrao pet sezona

pre nego sto je otisao u NBA ligu. Osvojene titule sa Partizanom, ali i trofeji osvojeni sa jugoslovenskom reprezentacijom - bili su samo najava za njegov veliki uspeh u Americi.

Los Andjeles Lejkersi Divca su uzeli kao dvadeset sestog na draftu krajem 1988. godine. Kada je Karim-Abdul Dzabar napustio kosarku, 1989. godine, Lejkersi su sa dozom nepoverenja u tim ubacili startnog centra koji nikada nije bio na americkom koledzu. U toku naredne dve godine, Divac je imao peti procenat suta u NBA ligi, a minutaza na utakmicama povecala mu se sa 19,6 minuta na 27. Takodje, bio je drugi po skokovima u svom timu.

Sledece sezone, operacija zbog povrede ledja sprecila ga je da igra u 44 utakmice. Odmah po oporavku, Divac se vraca u prvi tim. U timu Lejkersa izjednacavao se, po mnogim pokazateljima, sa legendarnim Dzabarom. Jednom je izabran za igraca nedelje, a konstantno je bio među 40 najboljih igraca NBA lige po broju skokova, asistencija, poena, procentu suta... U sezoni 1993/94. bio je vodeci centar Lige po broju asistencija. Lejkersi 1996. godine kupuju Sekila O'Nila i Divca trampe sa Sarlot Hornetsima za prava na tadasnjeg osamnaestogodisnjaka Kobe Brajanta.

Godine 1999. Divac potpisuje ugovor sa Sakramento Kingsima. Igrajuci u ovom timu zajedno sa nasim Pedjom Stojakovicem, postize velike uspehe. Veliki uspeh Divca, ali i ostalih pojedinaca u timu Sakramenta, rezultirao je velikim usponom ovog tima i velikim respektom prema svim njegovim igracima. Tim Sakramenta je u sezoni 2001/2002. godine bio najjaci tim pored Lejkersa, a poznato finale ovih dvaju timova smatralo se finalom pre finala Lige. Nazalost, Sakramento nije uspeo da osvoji titulu u pomenutoj sezoni.

Na nedavno odrzanom Svetskom prvenstvu u kosarci u Indijanapolisu - kolevci kosarkaskog sporta - Divac je sa svojim saigracima iz jugoslovenske reprezentacije uspeo da vec i cetvrtfinalu savlada dotad poslovicno nepobediv reprezentativni tim Amerike i nakon toga, savladavsi u finalu reprezentaciju Argentine, usred Amerike i postojbine sporta kom je posvetio zivot, osvoji titulu sampiona sveta.