ISTORIJA

 

prvi Ajax-ov grb

AFC Ajax(Amsterdamsche Football club) je osnovan u nedjelju 18.3.1900. godine. Prvi predsjednik bio je Floris Stempel, ujedno i inicijator osnivanja kluba. Klub je dobio ime po cuvenom grckom junaku Ajantu ili Ajaksu, ucesniku Trojanskog rata i najboljem borcu medju Ahejcima. Ajax znaci onaj koji zadaje bol. AFC Ajax je brzo napredovao i vec 1910. stigao do prve lige zapadnog regiona. Iste godine dobija i danasnje ime AFC Ajax(ranije se zvao "Footh Ball Club Ajax"). 1907. prelaze na istok Amsterdama, u Midenveg, gdje su sagradili i prvi stadion kapaciteta 10 000 gledalaca. U prvoj deceniji postojanja Ajax je igrao u crveno-bijelim prugastim dresovima i crnim sorcevima, da bi 1911. promjenili dresove u  danasnje, sirom svjeta poznate bijele majice sa crvenom prugom preko prsa i ledja. Novi sorcevi su takodje bili bijeli. Stucne su ostale crne sve do ranih 60-tih.

drugi Ajax-ov grb

 1918. klub je osvojio svoju prvu nacionalnu titulu. Godinu dana kasnije uslijedila je i druga. Drugu titulu osvojili su bez ijenog poraza. Najzasluzniji za ovaj uspjeh bio je trener, Englez Dzek Rejnolds. On je bio trener Ajax-a 25 godina.

Prije Dzeka Rejnoldsa Ajax je bio samo jedan od holandskih fudbalskih klubova. Nakon njega Ajax je postao nosilac razvoja holandskog fudbala, 8 puta prvak Holandije i jednom osvajac nacionalnog kupa. Dzek Rejnolds bio je mnogo ispred svoga vremena. On je prvi sproveo ideju ofanzivnog fudbala, zbog kojeg je Ajax i dan danas poznat sirom svijeta.

1934. Ajax pocinje da igra na novom stadionu de Meru.

Najpoznatiji igrac Ajax-a i citave Holandije u to vrijeme bio je Vim Anderisen,vezni igrac, koji je za Ajax nastupao od 1925 do 1940. Za to vrijeme odigrao je i 46 reprezentativnih meceva sto je bio i rekord Holandije.

treci Ajax-ov grb

50-tih godina dolazi do masovnog odlaska holandskih igraca u klubove sirom Evrope. Razlog je bio taj sto se u Holandiji nije igralo za pare. 1954. godine uvodi se profesionalizam u Holandiji, a 1956. godine stvara se i profesionalna prva liga. Prvi osvajac te lige bio je Ajax.

1956. za Ajax pocinje da igra Sjaki Vulf, koji je klupski rekorder po broju odigranih meceva-603. Nakon nekoliko uspjesnih sezona dolazi do pada. 60-te se smatraju za najgori period u istoriji kluba(malo je nedostajalo da klub ispadne iz prve lige).

7. decembra 1966. Ajax je, uprkos gustoj magli, pobjedio veliki Liverpul 5-1. Ovo je samo bila najava za ono sto ce usljiediti.U drugoj polovini 60-tih Ajax je osvojio 3 uzastopne titule prvaka Holandije. 1969. Ajax je  finalu Kupa sampiona naivno izgubio od Milana 4-1.

2. juna 1971. na Vembliju Ajax osvaja prvu titulu prvaka Evrope, pobijedjen je Panatinaikos 2-0. Godinu dana kasnije, u Roterdamu pao je i Inter, a 1973. u Beogradu je pobijedjen i Juventus. Za to vrijeme osvojili su i dvije titule i dva kupa. 1972 Ajax osvaja i Interkontinentalni kup. Medjutim, poslije toga dolazi do odlaska talenata u bogatije evropske klubove.

Poslije uspjeha dolaze i padovi. Zbog odlaska talenata i finansijske krize Ajax nije vise bio uspjesan u Evropi. Sredinom 70-tih javljaju se i Ajax-ovi navijaci F-side. 1977., 1978. i 1979. Ajax osvaja 3 titule prvaka.

U 80-tim dolazi do pojave novih talenata: Soni Siloj, Dzon Van't Sip, Vim Kift, Frank Rajkard, Marko van Basten...

Jula 1985. na mjesto trenera dolazi Johan Krojf. On je uspio da ukomponuje ovaj mladi tim i 1987. u Atini Ajax osvaja Kup pobjednika kupova. 1987. nakon dobre ponude u Milan prelazi van Basten, a 1988. zbog svadje sa rokovodstvom kluba odlazi i Krojf. Ipak Ajax je uspio da jos jednom dodje do finala Kupa kupova, u kojem gubi od belgijskog Mehelena.

Nakon jos jednog odlaska igraca klub dolazi u tesku situaciju. Bili su blizu bankrota. Ali ipak 1989. Ajax osvaja 23. titulu.

sadasnji Ajax-ov grb

1991. na mjesto trenera dolazi Luis van Gal koji je ulio vjeru u poljuljani klub. 1992. pao je i Torino u finalu Kupa UEFE. Time je Ajax osvojio i UEFIN stit.

1995. Ajax u finalu Lige sampiona u Becu pobjedjuje i Milan i tako osvaja i 4. titulu prvaka Evrope. Iste godine osvajaju i Interkontinentalni kup. Za ovo vrijeme osvojene su i 3 titule prvaka Holandije